Hostice - Kostol sv. Ondreja apoštola
obec Hostice, okres Rimavská Sobota, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Neskorobarokový sakrálny objekt postavený v rokoch 1783 – 1787. [1] V roku 1890 kostol spolu s celou dedinou zničil obrovský požiar. Obnovili ho v rokoch 1892 - 1913. [2] Jednolodie so segmentovým uzáverom a vstavanou vežou, ktorá na hlavnej fasáde vytvára mierny rizalit. Presbytérium, loď a sakristia sú zaklenuté českou plackou. Vonkajšia fasáda je novodobá, členená lizénovým rámovaním a na veži pilastrami.[3] Veža má po bokoch štít a je krytá ihlancovou strechou.

Presbytérium s rokokovým táflovaním, s malými olejomaľbami v oválnych rámoch z druhej polovice 18. storočia. V interiéri sú voľné obrazy: Panny Márie, Predstavenie v chráme, Krst Ježiša, olejomaľby z konca 18. storočia. Drevená Pieta je neskorobaroková z konca 18. storočia. [4]

Stav kostola je dobrý. Slúži svojmu účelu. Vedľa kostola sa nachádza cintorín.
Fotogaléria
Hostice - Kostol sv. Ondreja apoštola foto © Ladislav Luppa 6/2021Hostice - Kostol sv. Ondreja apoštola foto © Ladislav Luppa 6/2021Hostice - Kostol sv. Ondreja apoštola foto © Ladislav Luppa 6/2021Hostice - Kostol sv. Ondreja apoštola foto © Ladislav Luppa 6/2021Hostice - Kostol sv. Ondreja apoštola foto © Ladislav Luppa 6/2021Hostice - pamätná tabuľa na fasáde kostola foto © Ladislav Luppa 6/2021Hostice - kríž pred kostolom foto © Ladislav Luppa 6/2021