Hrabiny (Tŕnie) - zvonica
obec Tŕnie, okres Zvolen, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Ide o architektonicky ojedinelú drevenú zvoničku z roku 1889 (podľa datovania na zvonovej stolici). Hneď na prvý pohľad zaujme svojím tvarom a technickým riešením. Jeden nosný stĺp podopiera doskovú konštrukciu osemuholníkového tvaru so štyrmi zvukovými oknami pre malý zvon, ktorú ukončuje plechová prilbica s jednoduchým latinským krížom. [1]
Stav pamiatky je dobrý.
Stojí na lúke, ktorá je súkromným pozemkom.
Fotogaléria
Hrabiny (Tŕnie) - zvonica foto © Jana Lacková 4/2017Hrabiny (Tŕnie) - zvonica foto © Jana Lacková 4/2017Hrabiny (Tŕnie) - zvonica foto © Jana Lacková 4/2017Hrabiny (Tŕnie) - zvonica foto © Jana Lacková 4/2017Hrabiny (Tŕnie) - zvonica foto © Jana Lacková 4/2017
Poznámky
[1] DUDÁŠ, Miloš – JIROUŠEK, Alexander: Drevené kostoly, chrámy a zvonice na Slovensku. Košice: Vydavateľstvo JES SK, s.r.o., 2013. s. 157.