Čachtice
obec Čachtice, okres Nové Mesto nad Váhom, Trenčiansky kraj
História a stavebný vývoj
Ide o pohraničný ostrožný hrad postavený v 60. rokoch 13. storočia Kazimírom z rodu Hunt – Poznanovcov. Hrad a obec preslávila jeho majiteľka Alžbeta Báthoryová - čachtická pani, ktorá na svojich majetkoch vraždila svoje poddané. V roku 1610 ju na príkaz palatína Juraja Thurzu internovali na hrade v domácom väzení, kde v roku 1614 zomrela.V roku 1708 dobyli hrad vojská Františka Rákocziho II. a stavbu poškodili. Odvtedy bol hrad opustený.
Pamiatková ochrana
Čiastočná konzervácia ohrozených častí hradných múrov prebehla v 90. rokoch 20. storočia. Koncom roka 2006 a začiatkom roka 2007 prebehli na hrade opäť pokusy o konzervovanie najohrozenejších častí múrov hradu.

Čachtice - hrad, obranná veža s kaplnkou (č. ÚZPF 1200/2) - architektonicko-historický výskum - rok 2008. Autor: Ing. arch. Martin Bóna. [1]

Čachtice – hrad (č. ÚZPF 1200/1-8) – architektonicko-historický výskum - rok 2013. Autor: Ing. arch. Martin Bóna. [2]

Čachtice – hrad, brána opevnenia, východný hradbový múr (č. ÚZPF 1200/4, 6) – čiastkový architektonicko-historický výskum - rok 2015. Autor: Ing. arch. Martin Bóna, PhD. [3]

Čachtice – hrad, východný a západný palác (č. ÚZPF 1200/2+3) – doplnkový architektonicko-historický výskum - rok 2018. Autor: Ing. arch. Martin Bóna, PhD.. [4]

Čachtice – hrad, hradbový múr a hradné jadro (č. ÚZPF 1200/1+2+14) – doplnkový architektonicko‐historický výskum - rok 2021. Autor: Ing. arch. Martin Bóna, PhD.. [5]

Ruina. Plánuje sa jej rozsiahla konzervácia.
Prístup
Autobusom do obce Čachtice. Pred kostolom je námestíčko a Draškovičovský kaštieľ. Na boku je značená turistická cesta na hrad. Výstup je pomerne dlhý a trvá asi 45 minút.
Fotogaléria
Hrad Čachtice - ideálna rekonštrukcia - do perokresby prekreslil Róbert Kalán   Hrad Čachtice foto © Viliam MazanecHrad Čachtice foto © Viliam MazanecHrad Čachtice foto © Viliam Mazanec Hrad Čachtice foto © Viliam MazanecHrad Čachtice foto © Viliam Mazanec Hrad Čachtice foto © Viliam MazanecHrad Čachtice foto © Viliam MazanecHrad Čachtice foto © Viliam Mazanec Hrad Čachtice foto © Viliam Mazanec Hrad Čachtice foto © Viliam Mazanec Hrad Čachtice foto © Viliam Mazanec Hrad Čachtice foto © Viliam Mazanec Hrad Čachtice foto © Viliam MazanecHrad Čachtice foto © Viliam Mazanec Hrad Čachtice foto © Viliam Mazanec Hrad Čachtice foto © Viliam Mazanec Hrad Čachtice foto © Viliam Mazanec Hrad Čachtice foto © Viliam Mazanec Hrad Čachtice foto © Viliam Mazanec Hrad Čachtice foto © Viliam Mazanec Hrad Čachtice foto © Viliam Mazanec Hrad Čachtice foto © Viliam Mazanec Hrad Čachtice foto © Viliam Mazanec Hrad Čachtice foto © Viliam Mazanec Hrad Čachtice foto © Viliam Mazanec Hrad Čachtice foto © Viliam Mazanec Hrad Čachtice foto © Viliam Mazanec Hrad Čachtice foto © Viliam MazanecHrad Čachtice foto © Viliam Mazanec Hrad Čachtice foto © Viliam Mazanec Hrad Čachtice foto © Viliam Mazanec Hrad Čachtice foto © Viliam Mazanec Hrad Čachtice foto © Viliam Mazanec Hrad Čachtice foto © Viliam Mazanec Hrad Čachtice foto © Viliam Mazanec Hrad Čachtice foto © Viliam MazanecHrad Čachtice foto © Viliam Mazanec Hrad Čachtice foto © Viliam Mazanec Čachtice - pohľad z hradu na obec Višňové foto © Viliam Mazanec Hrad Čachtice foto © Viliam MazanecHrad Čachtice foto © Viliam Mazanec Hrad Čachtice foto © Viliam Mazanec Hrad Čachtice foto © Viliam Mazanec Hrad Čachtice foto © Viliam Mazanec Hrad Čachtice foto © Viliam Mazanec Hrad Čachtice foto © Viliam Mazanec Hrad Čachtice foto © Viliam Mazanec Hrad Čachtice foto © Viliam Mazanec Hrad Čachtice foto © Viliam Mazanec Hrad Čachtice foto © Viliam MazanecHrad Čachtice foto © Viliam Mazanec Hrad Čachtice foto © Viliam Mazanec Hrad Čachtice foto © Viliam Mazanec Hrad Čachtice foto © Viliam Mazanec Hrad Čachtice foto © Viliam Mazanec Hrad Čachtice foto © Viliam Mazanec Hrad Čachtice foto © Viliam Mazanec Hrad Čachtice foto © Viliam Mazanec Hrad Čachtice foto © Viliam Mazanec Hrad Čachtice foto © Viliam Mazanec Hrad Čachtice foto © Viliam MazanecHrad Čachtice foto © Viliam Mazanec Hrad Čachtice foto © Viliam Mazanec Hrad Čachtice foto © Viliam Mazanec Hrad Čachtice foto © Viliam Mazanec Hrad Čachtice foto © Viliam Mazanec Hrad Čachtice foto © Viliam Mazanec Hrad Čachtice foto © Viliam Mazanec Hrad Čachtice foto © Viliam Mazanec Hrad Čachtice foto © Viliam Mazanec Hrad Čachtice foto © Viliam Mazanec Hrad Čachtice foto © Viliam MazanecHrad Čachtice foto © Viliam Mazanec Hrad Čachtice foto © Viliam Mazanec Hrad Čachtice foto © Viliam Mazanec Hrad Čachtice foto © Viliam Mazanec Hrad Čachtice foto © Viliam Mazanec Hrad Čachtice foto © Viliam Mazanec Hrad Čachtice foto © Viliam Mazanec Hrad Čachtice foto © Viliam Mazanec Hrad Čachtice foto © Viliam Mazanec Hrad Čachtice foto © Viliam Mazanec Hrad Čachtice foto © Viliam Mazanec Hrad Čachtice foto © Viliam Mazanec Hrad Čachtice foto © Viliam Mazanec Hrad Čachtice foto © Viliam Mazanec Hrad Čachtice foto © Viliam MazanecAlžbeta Báthoryová Hrad Čachtice foto © Viliam Mazanec 8/1989Hrad Čachtice foto © Viliam Mazanec 8/1989Hrad Čachtice foto © Viliam Mazanec 8/1989Hrad Čachtice foto © Viliam Mazanec 8/1989Hrad Čachtice foto © Viliam Mazanec 8/1989Hrad Čachtice foto © Viliam Mazanec 8/1989Hrad Čachtice foto © Viliam Mazanec 8/1989Hrad Čachtice foto © Viliam Mazanec 8/1989Hrad Čachtice foto © Viliam Mazanec 8/1989Hrad Čachtice foto © Viliam Mazanec 8/1989Hrad Čachtice foto © Viliam Mazanec 8/1989Hrad Čachtice foto © Viliam Mazanec 8/1989Hrad Čachtice foto © Viliam Mazanec 8/1989Hrad Čachtice foto © Viliam Mazanec 8/1989Hrad Čachtice foto © Viliam Mazanec 8/1989Hrad Čachtice foto © Viliam Mazanec 8/1989Hrad Čachtice foto © Viliam Mazanec 8/1989Hrad Čachtice foto © Viliam Mazanec 8/1989Hrad Čachtice foto © Viliam Mazanec 8/1989Hrad Čachtice foto © Viliam Mazanec 8/1989Hrad Čachtice foto © Viliam Mazanec 8/1989Hrad Čachtice foto © Viliam Mazanec 8/1989Hrad Čachtice foto © Viliam Mazanec 8/1989Hrad Čachtice foto © Viliam Mazanec 8/1989Hrad Čachtice 17. storočie, neznámy autorHrad Čachtice 17. storočie, Mikuláš Heveš