Zaujímavé články   späť
Hrad Ľupča - klenot Pohronia vo svetle vekov
hrad-lupca-klenot-pohronia-vo-svetle-vekov hrad-lupca-klenot-pohronia-vo-svetle-vekov hrad-lupca-klenot-pohronia-vo-svetle-vekov hrad-lupca-klenot-pohronia-vo-svetle-vekov

Hrad Ľupča je jedným z mála hradov na Slovensku, ktorý sa napriek búrlivým časom mnohých storočí nezmenil na ruinu. Významná pamiatka Slovenska a veľká dominanta okolia Banskej Bystrice si samostatnú monografiu zaslúžila.

Ak dovolíte, budem písať svoje prvé dojmy. Tie sú vraj vždy najautentickejšie, keď doznejú, človek už len vymýšľa a prácu druhých častokrát relativizuje. Ja to neurobím. Pri listovaní knihou som bol ohúrený. Písania sa jednoznačne chytil skvelý kolektív odborníkov. Pravdepodobne majú dobré medziľudské vzťahy. Iba tak si možno vysvetliť, že vzniklo dokonalé dielo. Oto Tomeček, autor a zostavovateľ, napísal vydarený úvod, príjemný, pohodový a čitateľ sa v ňom dozvie práve to, čo v tej chvíli potrebuje vedieť.

Monografia má zaujímavý formát, modernú grafickú úpravu, ktorá môže konkurovať najvýpravnejším knihám. Texty sú výborné a venujú sa histórii hradu vo vyčerpávajúcej forme. Na reprodukciách a fotografiách môžeme sledovať nielen rôzne podoby hradu, architektonické detaily stavby, dobové vyobrazenia, podobizne majiteľov, ale aj ideové rekonštrukcie, stavebný vývoj, skice, plány, mapy, listiny, pečate, spolu tak až prekvapivé množstvo kvalitného historického materiálu. Prekrásne sú zastavenia pri významných osobnostiach, ktoré obsahujú zaujímavé biografické údaje. Konečne sa v knihe o histórii hradu objavuje kapitola podrobne približujúca pamiatkovú ochranu a obnovu objektu. Heuréka! Veď to sú nové dejiny hradu, rovnako dôležité ako tie z čias jeho pôvodného využívania. Publikácii nie je čo vytknúť. Rád sa nechávam unášať emóciami, keď sú pozitívne.

Dielo o hrade Ľupča považujem za najlepšiu knihu, aká kedy bola o nejakom hrade na Slovensku doposiaľ napísaná! Vynikajúco a precízne odvedená práca. Luxusná publikácia obsahom i grafikou. Takto vyzerá úspech. Gratulujem! Ďakujem. Ďakujeme.

Viliam Mazanec (18.10.2018)

HOMOLA, Vladimír - TOMEČEK, Oto et al.: Hrad Ľupča - klenot Pohronia vo svetle vekov. Podbrezová: Želieziarne Podbrezová a. s., 2017. 368 s. ISBN 978-80-972801-5-4