Hrboltová (Ružomberok) - Kostol sv. Kataríny Alexandrijskej
obec Ružomberok, okres Ružomberok, Žilinský kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne ranogotický kostol z konca 13. storočia. V rokoch 1827 - 1830 bol klasicisticky prestavaný a o sto rokov neskôr rozšírený loďou kolmo na starú gotickú stavbu, takže dnes má severnú orientáciu. Pôvodne ranogotické presbytérium s krížovou rebrovou klenbou je na pravej strane novej lode. Na východnej strane presbytéria je úzke gotické štrbinové okno so širokou špaletou. [1]

Vnútorné zaradenie je novšie. Zo staršieho zariadenia sa zachovala ľudová kamenná polychrómovaná socha Panny Márie z polovice 19. storočia, retardujúca barokové dynamické formy. [2]

Ranogotický kostol mal dispozíciu pozdĺžneho jednolodia s plochým dreveným stropom a pravouhlú svätyňu, zo severnej strany so sakristiou, čo dokladá historický plán stavu kostola pred jeho prestavbou. Klasicistická prestavba bola realizovaná podľa projektu Uhorskej kráľovskej komory z roku 1826 od Johanna Jurkovicha. Zámer výstavby nového kostola iniciovaný správcom farnosti Imrichom Bobotom bol čiastočne upravený a v rokoch 1927 – 1930 došlo k prestavbe staršieho sakrálneho objektu priečnym vstavaním novej lode a svätyne s rovným uzáverom. Na bočnej strane kostola ostala zachovaná ranogotická svätyňa. [3]

Dnes je to jednoloďový kostol s rovným uzáverom presbytéria a vstavanou vežou, ktorá na priečelí vytvára nenápadný rizalit. Fasády sú hladké. Veža je zakončená zvonovitou prilbou dosadajúcou na podstrešnú terčíkovú rímsu.

Rekonštrukcia sa uskutočnila v 70. rokoch 20. storočia. [4]
Stav kostola je dobrý.
Stojí v blízkosti Váhu a železničnej trate. Obec je mestskou časťou Ružomberka.
[3] KOSOVÁ, Katarína et al.: Národné kultúrne pamiatky na Slovensku – okres Ružomberok. Bratislava: Pamiatkový úrad Slovenskej republiky a Slovart, 2008. s. 125.