Hrboltová (Ružomberok) - Kaplnka Sedembolestnej Panny Márie
obec Ružomberok, okres Ružomberok, Žilinský kraj
História a stavebný vývoj
Maličká murovaná kaplnka (na spôsob božích múk) s plechovou sedlovou strechou. Na fasáde je tabuľka s textom vďaky za ochranu Hrboltovej pred hrôzami vojny. V interiéri sa pôvodne nachádzala sadrová socha Sedembolestnej Panny Márie. Dnes je vo vnútri maľba Sedembolestnej Panny Márie. a sošky Sedembolestnej Panny Márie. Fasády má hladké. Kaplnka je orientovaná na sever. Okolo kaplnky je železný plôtik. [1]
Prístup
Stojí v mestskej časti Ružomberka v Hrboltovej. Je umiestnená pri ceste medzi Novou Hrboltovou a Hrboltovou v lokalite Hruštie. Nachádza sa 600 metrov od zastávky MAD „Nová Hrboltová obchod“. Pôvodne stála pri starej ceste v Novej Hrboltovej, na svoje súčasné miesto bola premiestnená. Od kaplnky je výhľad na kostol v Černovej. Popri kaplnke prechádza značená cyklotrasa. [2]