Hrhov - Kalvínsky kostol
obec Hrhov, okres Rožňava, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol postavený v roku 1785. Po požiari v roku 1846 bol prestavaný na spôsob tolerančných chrámov. Pozdĺžny sieňový priestor s rovným uzáverom a pruskými klenbami má z južnej strany vstupnú predsieň a z oboch strán protestantské chóry. Fasády sú členené lizénovými rámami. [1] Predstavaná veža je krytá stanovou strechou.

Na základe zbierky, ktorá dosiahla 789 zlatých, začali v marci 1784 s výstavbou. Kostol postavili do roka. Vežu k nemu dostavali v roku 1795. Už v roku 1846 však Hrhov zasiahol veľký požiar, pri ktorom kostol zhorel a ostala len veža. Postavili ho prakticky nanovo v klasicistickom štýle na základoch zničeného chrámu a bol ešte väčší a krajší. [2]

Vnútorné zariadenie, pozostávajúce z drevenej kazateľnice, lavíc a štýlového nábytku pochádza z polovice 19. storočia a je dielom majstra Jánosa Wandráka. Organ s ôsmimi registrami pochádza z dielne budapeštianskeho majstra Sándora Országha a bol postavený v roku 1886. Fara ho zakúpila za 1 371 pengő. [3]

Kostolu uškodila najmä prvá svetová vojna. Vojsko zrekvirovalo veľký zvon. Za obeť padli dokonca aj niektoré píšťaly organu. Až po vojne nechala fara odliať nový zvon a organ opraviť. [4]

Kostol je zapísaný v Ústrednom zozname pamiatkového fondu (ÚZPF) SR pod číslom 2405/0. [5]

Fotogaléria
Hrhov - Kalvínsky kostol foto © Viliam Mazanec 8/2023Hrhov - Kalvínsky kostol foto © Viliam Mazanec 8/2023Hrhov - Kalvínsky kostol foto © Viliam Mazanec 8/2023Hrhov - Kalvínsky kostol foto © Viliam Mazanec 8/2023Hrhov - Kalvínsky kostol foto © Viliam Mazanec 8/2023Hrhov - Kalvínsky kostol foto © Viliam Mazanec 8/2023Hrhov - Kalvínsky kostol foto © Viliam Mazanec 8/2023Hrhov - Kalvínsky kostol foto © Viliam Mazanec 8/2023Hrhov - Kalvínsky kostol foto © Viliam Mazanec 8/2023Hrhov - Kalvínsky kostol foto © Viliam Mazanec 8/2023Hrhov - Kalvínsky kostol foto © Viliam Mazanec 8/2023Hrhov - Kalvínsky kostol foto © Viliam Mazanec 8/2023Hrhov - Kalvínsky kostol foto © Viliam Mazanec 8/2023Hrhov - Kalvínsky kostol foto © Viliam Mazanec 8/2023Hrhov - Kalvínsky kostol foto © Viliam Mazanec 8/2023Hrhov - Kalvínsky kostol foto © Viliam Mazanec 8/2023Hrhov - Kalvínsky kostol foto © Viliam Mazanec 8/2023