Hubice - Veľký kaštieľ
Gomba
obec Hubice, okres Dunajská Streda, Trnavský kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kaštieľ postavený okolo roku 1830 na staršom, pravdepodobne renesančnom základe. Kaštieľ je dvojpodlažná, pomerne rozsiahla stavba s obdĺžnikovým pôdorysom. V strede klasicistickej fasády, členenej kordónovou rímsou, je predsunutý arkádový portikus s klasicistickou loggiou na druhom podlaží, zakončenou trojhranným tympanónom. Vstupná sieň má podobu stĺpovej haly so stenami, členenými slepou arkádou. V interiéri je dva razy lomené schodište s empírovou mrežou. [1]
Pamiatková ochrana
Hubice – kaštieľ a park (č. ÚZPF 89/1-3) – architektonicko-historický výskum - rok 2012. Autori: Mgr. Marian Havlík, Mgr. Elena Sabadošová. [2]
Súčasný stav a využitie
Stav historického sídla je zlý. Kaštieľ nie je využívaný a chátra. Prostredie v okolí pamiatky je zachované a nie je narušené modernou výstavbou, čo je dnes veľmi vzácne. Vedľa kaštieľa je rozsiahly park a druhý "Malý kaštieľ."

Pamiatka je v súkromných rukách. Patrí podnikateľovi Borisovi Kollárovi.

Fotogaléria
Hubice - Veľký kaštieľ foto © Imrich Kluka 1/2010Hubice - Veľký kaštieľ foto © Imrich Kluka 7/2012Hubice - Veľký kaštieľ foto © Imrich Kluka 7/2012Hubice - Veľký kaštieľ foto © Hana Farkašová 8/2016Hubice - Veľký kaštieľ foto © Hana Farkašová 8/2016Hubice - Veľký kaštieľ foto © Hana Farkašová 8/2016Hubice - Veľký kaštieľ foto © Hana Farkašová 8/2016Hubice - Veľký kaštieľ foto © Hana Farkašová 8/2016