Hul - Kostol Ružencovej Panny Márie
Húl
obec Hul, okres Nové Zámky, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Neobarokový kostol postavený v rokoch 1862 – 1863. Jednoloďový priestor s rovným uzáverom presbytéria a vstavanou vežou. Presbytérium je zaklenuté plackou, loď pruskými klenbami. [1] Fasády sú členené lizénovým rámovaním a segmentovo zakončenými oknami. Priečelie s miernym rizalitom má dve vysoké niky so sochami. Veža členená lizénovým rámovaním je zastrešená ihlancom.

Hlavný oltár má obraz Ružencovej Panny Márie od E. Prokopa z roku 1956. Rokokový obraz sv. Rodiny a socha sv. Františka z druhej polovice 18. storočia boli pôvodne v paulínskom kláštore Máriacsalád v chotári obce Veľké Lovce. Obraz Narodenia zo začiatku 19. storočia pochádza z bývalej kaplnky kaštieľa, ktorú zrušili v roku 1885. [2]

Stojí v západnej časti obce.