Humenné - socha sv. Jána Nepomuckého
obec Humenné, okres Humenné, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Kamenná socha sv. Jána Nepomuckého v Humennom bola odhalená počas druhej svetovej vojny v decembri roku 1942. Umelecké dielo zhotovil akademický sochár Vojtech Ihriský, ktorý sa svojou tvorbou zaradil medzi zakladateľské osobnosti moderného slovenského sochárstva 20. storočia. Medzi jeho najznámejšie dielo patrí pomník Pavla Országha Hviezdoslava v Bratislave. Zaujímavosťou je, že umelec bol aj vynálezca – vynašiel vreckový písací stroj. [1]

Pôvodná plastika sv. Jána Nepomuckého bola drevená a polychrómovaná. Stála v hornej časti námestia na mostíku cez Kudlovský potok. [2]

Stav pamiatky je dobrý.
Stojí na Námestí slobody.
Fotogaléria
Humenné - socha sv. Jána Nepomuckého foto © Viliam Mazanec 8/2019Humenné - socha sv. Jána Nepomuckého foto © Viliam Mazanec 8/2019Humenné - socha sv. Jána Nepomuckého foto © Viliam Mazanec 8/2019Humenné - socha sv. Jána Nepomuckého foto © Viliam Mazanec 8/2019
Poznámky
[1] Socha sv. Jána Nepomuckého v Humennom: Toto ste o nej vedeli? 21. júl 2018 https://humenne.dnes24.sk/socha-sv-jana-nepomuckeho-v-humennom-toto-ste-o-nej-vedeli-303680 (1.2.2020)
[2] Socha sv. Jána Nepomuckého. http://wirtualnyszlak.eu/sk/humenne/socha-sv-j-na-nepomuck-ho,art21/ (1.2.2020)