Ilava - Mestské múzeum
obec Ilava, okres Ilava, Trenčiansky kraj
História
Múzeum vzniklo v nadväznosti na činnosť vlastivedného krúžku, ktorý sa v 60. rokoch sústredil na vyhľadávanie a zhromažďovanie krojov a predmetov ľudovoumeleckej výroby v ilavskej oblasti. Zo zbierok krúžku vzniklo malé múzeum. V roku 1968 bol založený Miestny odbor Matice Slovenskej, ktorý v roku 1970 uskutočnil vlastivednú výstavu Ilava a okolie. Aktívne tu pracoval MUDr. Rastislav Řeháček, horlivý propagátor, organizátor a zberateľ exponátov o historickom vývoji a živote v Ilave. Miestny odbor Matice slovenskej však po roku 1970 zanikol. [1]

V 90. rokoch miestni nadšenci združení okolo Jozefa Majerecha Mrzúcha, historika - amatéra, odborníka v oblasti cechovníctva vytvorili historickú a národopisnú expozíciu múzea. Veľmi pomohla aj rodina Košecká z Ilavy, manželia Ján a Jozefína, ktorí zabezpečili preklady historických dokumentov mesta z latinčiny. [2]

V súčasnej podobe bolo múzeum otvorené a nanovo zriadené mestom v roku 1995. [3]

Exponáty sa neustále dopĺňajú a pripravuje sa i rozsiahlejšia rekonštrukcia budovy a expozícií múzea. Konajú sa tu i menšie príležitostné výstavy ľudovoumeleckej a detskej tvorivosti, hlavne vo vianočnom a veľkonočnom období. V múzeu sa dajú zakúpiť propagačné predmety mesta, pohľadnice i kniha ilavského rodáka Jozefa Majerecha - Mrzúcha: Remeselnícke a cechové organizácie na Slovensku. [4]

Expozície
Múzeum je rozdelené na tri expozície - národopisnú, o histórii mesta a prírodovednú. Najnovšou expozíciou je prírodovedná s názvom Fauna stredného Považia. [5]

Základ tvoria exponáty zapožičané z trenčianskeho múzea a množstvo ďalších je už vlastníctvom ilavského múzea. Je to vďaka výbornej spolupráci s Poľovníckym združením Borokové - Vápeč Horná Poruba - Ilava, hlavne s poľovným hospodárom a dlhoročným poslancom mesta Ilava Milanom Pagáčom. [6]

utorok a štvrtok 13.00 - 16.00 h.
Prístup
Nachádza sa na Ružovej ulici v bývalom meštianskom dome, ktorý vlastnili židovské rodiny. Poslednou bola rodina advokáta - Dr. Emanuela Déneša, ktorá žila v dome pred druhou svetovou vojnou. Počas vojny museli Ilavu opustiť (pravdepodobne skončili v koncentračnom tábore). Momentálne sa budova nachádza vo vlastníctve mesta, ktoré je i zriaďovateľom múzea. [7]