Iňačovce - Chrám Zosnutia Presvätej Bohorodičky
Jeňačovce
obec Iňačovce, okres Michalovce, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Barokovo-klasicistický kostol zo začiatku 19. storočia (okolo roku 1800). Opravili ho v rokoch 1911 – 1912. Počas druhej svetovej vojny (v roku 1944) bol sčasti zničený. V roku 1945 sakrálny objekt obnovili. Ide o jednolodie so segmentovým uzáverom presbytéria a predstavanou vežou. Loď je krytá pruskými klenbami, ktorých pásy dosadajú na rímsové hlavice pilastrov. Hladká fasáda je členená farebným lizénovým rámom a podstrešnou rímsou, ktorá obieha aj vstupné priečelie v podobe malej striešky. Veža je členená lizénovým rámom a zakončená podstrešnou terčíkovom rímsou, na ktorú dosadá baroková cibuľa s laternou. V streche nad presbytériom je malá vežička. [1]

Vnútorné zariadenie je z čias stavby kostola. [2]

Do dnešných dní nie je známy doklad o nejakom stredovekom iňačovskom chráme. V období reformácie patrili iňačovčania v 16. storočí pod farnosť Rebrín a v prvej polovici 17. storočia pod farnosť Senné. V polovici 18. storočia v obci stál farský gréckokatolícky drevený chrám so šindľovou strechou a jedným zvonom. Chrám bol zasvätený Zosnutiu Presvätej Bohorodičky. K filiálkam iňačovskej farnosti patrili Jastrabie, Rebrín, Senné, Stretáva a Stretávka. V 19. storočí postavili gréckokatolíci murovaný chrám. V minulosti pri gréckokatolíckej farnosti existovala aj škola. [3]

Oprava chrámu sa uskutočnila v rokoch 1968 – 1972. [4]