Istebné - Evanjelická fara
obec Istebné, okres Dolný Kubín, Žilinský kraj
História a stavebný vývoj
V čase výstavby súčasného kostola si veriaci hneď oproti jeho vstupu vybudovali drevenú faru s hospodárskou časťou, ku ktorej patrila veľká záhrada. Budova stála do roku 1837. Vtedy ju nahradil nový farský objekt (dnes tzv. Stará fara), ktorý bol dokončený o rok neskôr, v čase keď v obci pôsobil nový mladý farár, národovec, Juraj Matúška (1809 – 1898), brat autora súčasnej slovenskej hymny Jána Matúšku (1821 – 1877). [1]

Z technického hľadiska ide o jedinečnú konštrukciu skladajúcu sa z kamenného jadra a omietaného zrubu. Po vybudovaný novej murovanej farskej budovy zostala stará fara prázdna a dnes sa využíva len príležitostne. [2]

Stav budovy je dobrý.
Stojí severne od kostola.
Poznámky
[1] DUDÁŠ, Miloš: Drevené artikulárne a tolerančné chrámy na Slovensku. Liptovský Mikuláš: Tranoscius, 2011. s. 180.
[2] DUDÁŠ, Miloš: Drevené artikulárne a tolerančné chrámy na Slovensku. s. 180.