Ivančiná - Evanjelický kostol
obec Ivančiná, okres Turčianske Teplice, Žilinský kraj
História a stavebný vývoj
Moderný kostol postavený v rokoch 1920 – 1930 na mieste starého artikulárneho chrámu podľa projektu architekta Blažeja Félixa Bullu. Interiér je inšpirovaný klasicistickými kostolmi jozefínskej doby. Je to sieňový pozdĺžny objekt s rovným oltárnym uzáverom a predstavanou vežou. Vnútorný priestor je krytý rovným stropom. Hlavná sieň má z troch strán protestantskú emporu. Fasády sú členené lizénami, polkruhovo ukončenými oknami a podstrešným zuborezom. [1] Veža je zastrešená cibuľovou prilbou s laternou.

Barokový oltár z roku 1736 je z predošlého artikulárneho chrámu, typ nadstavcového oltára pozostávajúceho z dvoch častí, a to z dolnej stĺpovej architektúry s obrazom Narodenia a z horného dvojetážového nadstavca s točenými stĺpmi, akantovými ušnicami a obrazmi Poslednej večere a Ukrižovania. Horná dvojetážová časť je staršia ako dolná a pochádza z pôvodného oltára artikulárneho chrámu (17. storočie). Obidve časti spojili v roku 1736. Dátum je nad dolným obrazom v erboch. Baroková drevená polychrómová kazateľnica je z roku 1745, na polygonálnom parapete je členená stĺpmi, sochy evanjelistov sú v nikách. Na ľavej strane je nápis s dedikovaním. Klasicistická krstiteľnica pochádza z druhej polovice 18. storočia. Riešená je spôsob kalicha, obtočená luiséznym festónom, vo vrchole sa nachádza plastika Krstu Krista. Organ je klasicistický z roku 1859 od S. Wágnera, organára zo Slovenského Pravna. Obraz so symbolickým námetom, nápisom a výjavmi, komponovanými do tvaru sedemramenného svietnika, pochádza zo začiatku 18. storočia. [2]

Súpis pamiatok na Slovensku z roku 1967 spomína drevenú stolicu z roku 1816 a barokový kalich z polovice 18. storočia s ornamentom akantu, pásika a ovocných girland. [3]

Nie je zapísaný v Ústrednom zozname pamiatkového fondu (ÚZPF) Slovenskej republiky.

Situovaný je na severovýchodnom okraji obce. Za kostolom je cintorín.