Jablonov nad Turňou - Kostol Najsvätejšej Trojice
Jablonov
obec Jablonov nad Turňou, okres Rožňava, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne gotický kostol postavený v druhej polovici 14. storočia. V roku 1500 bol rozšírený južnou neskorogotickou kaplnkou. V roku 1817 ho v lodi zaklenuli. V roku 1910 bol po požiari obnovený. Ide o jednoloďový priestor s dlhým polygonálnym uzavretým presbytériom a západnou predstavanou vežou. Kaplnka bola pri novom zaklenutí lode prehradená novým podlažím na dolnú sakristiu a na poschodové oratórium. [1]

Z pôvodnej gotickej stavby sa vo veži zachoval západný portál s bohatou profiláciou kamenného ostenia (prúty hruškového profilu) a sieťová klenba pôvodne neskorogotickej kaplnky z roku 1500 s klinovými rebrami, ktoré majú výžľabok uprostred okosenia a dosadajú na konzoly s grotesknými tvárami. Kaplnka mala na západnej strane osobitný vchod, ktorého neskorogotický portál sa tiež zachoval. Z obdobia gotiky pochádzajú aj oporné piliere okolo uzáveru presbytéria a na nárožiach veže, kde sú situované diagonálne. [2] Fasády sú hladké, členené iba polkruhovo zakončenými oknami v šambránach a opornými piliermi. Veža je zastrešená vysokým ihlancom, ktorý je v strednej časti prerušený stlačenou cibuľu.

Priestory majú pruské klenby s klenbovými pásmi, ktoré dosadajú na rímsy nástenných pilierov. Na klenbách sú nástenné maľby od Júliusa Ádáma (1862 - 1942) z Rožňavy z prvej polovice 20. storočia. [3]

Kostol je zapísaný v Ústrednom zozname pamiatkového fondu (ÚZPF) SR pod číslom 503/0. [4]

Prístup
Situovaný je v centrálnej časti obce. Stojí na námestí oproti obecnému úradu. Nachádza sa vedľa malého parku. Kostol je ohradený múrom.