Jakubany
Jakubiany
obec Jakubany, okres Stará Ľubovňa, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistická kúria postavená v polovici 19. storočia. [1] Stavebná úprava prebehla v druhej polovici 20. storočia. [2] Ide o jednopodlažnú trojkrídlovú budovu s pôdorysom v tvare písmena U. Pôdorysná schéma je dvojtraktová so strednou vstupnou chodbou. Hlavná fasáda má tri plytké rizality. Fasády majú v omietke pásovú rustiku. Okná sú zakončené polkruhovými nadokennými klenákovými oblúkmi. Miestnosti sú zaklenuté pruskými klenbami a českými klenbami. [3]

Kúria je zapísaná v Ústrednom zozname pamiatkového fondu (ÚZPF) SR pod číslom 887/0. [4]

Stav kúrie je dobrý.
Stojí v južnej časti obce.
Fotogaléria
Kúria Jakubany foto © Viliam Mazanec 10/2023Kúria Jakubany foto © Viliam Mazanec 10/2023Kúria Jakubany foto © Viliam Mazanec 10/2023Kúria Jakubany foto © Viliam Mazanec 10/2023Kúria Jakubany foto © Viliam Mazanec 10/2023Kúria Jakubany foto © Viliam Mazanec 10/2023Kúria Jakubany foto © Viliam Mazanec 10/2023Kúria Jakubany foto © Viliam Mazanec 10/2023Kúria Jakubany foto © Viliam Mazanec 10/2023Kúria Jakubany foto © Viliam Mazanec 10/2023Kúria Jakubany foto © Viliam Mazanec 10/2023Kúria Jakubany foto © Viliam Mazanec 10/2023