Jakušovce - Chrám Ochrany Presvätej Bohorodičky
obec Jakušovce, okres Stropkov, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Barokovo-klasicistický kostol postavený v roku 1790. Obnovený bol v rokoch 1909 – 1910. Jednoloďový priestor typu východoslovenských trojpriestorových kostolov so štvorcovým pôdorysom presbytéria, loďou a babincom, krytý pruskými klenbami s klenbovými pásmi, ktoré dosadajú na steny. Hladká fasáda má len podstrešnú rímsu a nárožné lizény. Nad segmentovo zakončeným vstupným portálom je okrúhle okienko. Strecha je valbová, nad loďou má veľkú strešnú vežu s kónickým hranolom, barokovou baňou a slepou laternou. Nad vchodom je letopočet obnovy. [1]

Hlavný oltár typu baldachýnových šiatrových oltárov, má predstavaný bielo-zlatý ikonostas, členený točenými stĺpikmi a štylizovaným akantom. Jednotlivé obrazy majú vrúbkované rámiky a sú zaradené do architektúry ikonostasu, ktorá pochádza z konca 18. storočia, časť obrazov je však novšia. [2]