Kamenný Most - Kostol sv. Maurícia
Kamenné Ďarmoty
obec Kamenný Most, okres Nové Zámky, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Barokový kostol postavený v roku 1746. Jednoloďová stavba s polygonálnym oltárnym uzáverom a predstavanou vežou, ktorú obnovili v roku 1957. Presbytérium je zaklenuté valenou klenbou a loď krížovou lunetovou klenbou. Výmaľba interiéru je od E. Massányiho z roku 1959. [1] Veža je zastrešená vysokým ihlancom. Fasáda je členená pilastrami a polkruhovo zakončenými oknami.

Hlavný oltár je neskorobarokový so stĺpovou architektúrou a plastikami sv. Štefana kráľa a sv. Ladislava. Na zvýšenej predele sú štyri reliéfy z polovice 18. storočia. Na ľavom bočnom oltári je obraz sv. Rodiny z prvej polovice 19. storočia. Pravý bočný oltár sv. Jána Nepomuckého je neskorobarokový so stĺpovou architektúrou, nadstavcom a ústredným obrazom, ktorý obklopujú barokové plastiky biskupov z druhej polovice 18. storočia. Kazateľnica je z konca 18. storočia so štyrmi rustikálnymi plastikami evanjelistov. Krstiteľnica je klasicistická, mramorová z prvej polovice 19. storočia. [2]