Karlova Ves (Bratislava) - Kostol sv. Michala archanjela
História a stavebný vývoj
Koncom 18. storočia postavili v Karlovej Vsi neskorobarokovú murovanú Kaplnku sv. Jána Nepomuckého. Bol to menší sakrálny objekt s polkruhovou apsidou a vstavanou drevenou vežičkou. Na priečelí boli v nikách plastiky sv. Petra a Pavla. [1] Vedľa kaplnky bol cintorín.

V 40. rokoch 20. storočia (uvádza sa i rok 1935) bola kaplnka prestavaná a zmodernizovaná. Vznikol jednoloďový kostol s polkruhovým uzáverom presbytéria a na západnej strane so vstavanou vežou. Presbytérium je zaklenuté polkupolou postavenou na rímse a pilastroch so štylizovanými hlavicami. Pôvodná loď a prístavba novej veľkej lode majú železobetónový rovný strop. Veža je zastrešená ihlancom. [2] V osi veže je situovaný hlavný vstup. [3]

V interiéri je na čelnej stene pred apsidou umiestnený keramický reliéf sv. Michala archanjela, ktorý vyhotovil v roku 1980 významný slovenský keramikár Ignác Bizmayer. [4]

Vnútorné zariadenie pochádza z čias modernizácie sakrálneho objektu. [5]

Nachádza naľavo od električkovej trate (v smere z mesta do Dúbravky) v blízkosti zastávky Molecova.
Poznámky
[1] BAGIN, Anton – KRAJČI, Jozef: Kostoly a kaplnky hlavného mesta SSR Bratislavy. Trnava: Spolok sv. Vojtecha, 1988. s. 102.
[4] BAGIN, Anton – KRAJČI, Jozef: Kostoly a kaplnky hlavného mesta SSR Bratislavy. Trnava: Spolok sv. Vojtecha, 1988. s. 102.