Bardoňovo
Kaštieľ Kelecsényiovcov
obec Bardoňovo, okres Nové Zámky, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Rod Kelecsényi získal v 18. storočí v obci majetky, a preto si tu jeho členovia dali postaviť svoje sídlo, pôvodne zrejme malú barokovú kúriu, ktorá bola na začiatku 19. storočia prestavaná na klasicistickú kúriu v pôdoryse v tvare písmena L a výrazným vstupným pilierovým portikom na priečelí západného krídla. [1]

Význam rodu stúpal a bolo potrebné postaviť nové reprezentačné sídlo zodpovedajúce ich postaveniu. Osobnosťou spoločenského, kultúrneho a politického života Tekovskej župy v druhej polovici 19. storočia bol Rafael Kelecsényi. V roku 1888 dal kúriu rozšíriť o časť severného a o celé východné krídlo, fasády scelil v neobarokovom slohu. Kaštieľ si neobarokovú podobu zachoval dodnes. [2]

Do roku 1944 v budove bývala dcéra Rafaela Kelecsényiho Irena, ktorá bola vydatá za grófa Emila Mirbacha. V roku 1944 ho zastrelili sovietski vojaci v okolí Szombathelyu, ale jeho manželka Irena zostala v obci. Zo začiatku sa skrývala v pivniciach kaštieľa, neskôr sa utiahla u rodiny Rózsových. Po ukončení druhej svetovej vojny sa odsťahovala do obce Péczel v Maďarsku. [3]

V kaštieli bolo v roku 1944 nemecké veliteľstvo, neskôr sovietski vojaci budovu vyrabovali a v nej zriadili nemocnicu. Po ukončení druhej svetovej vojny bol kaštieľ opravený pre účely školy, ktorá v ňom bola otvorená 21. novembra 1947. [4]

V rokoch 1978 – 1981 bola škola v obci postupne zrušená, kaštieľ osirel a budova chátrala. [5]

Kaštieľ je prízemná budova na pôdoryse v tvare nepravidelného písmena U. V strede zo severnej fasády vystupuje polkruhová výstavba slávnostnej sály kaštieľa. Vstupná časť v nádvorí má zasklenú arkádovú chodbu s kovanými mrežami, po bokoch flankovanú vyššími vežovitými rizalitmi. Kaštieľ kryje manzardová strecha. Fasády člení pásová rustika a okná so segmentovým zakončením v šambránach s klenákom a podokennou rímsou. Miestnosti majú rovné stropy. [6]

Okolo kaštieľa sa rozprestiera park.

V roku 1991 sa začala nákladná rekonštrukcia objektu. [7]

Stav historického sídla je veľmi dobrý.

Kaštieľ sa v súčastnosti využíva na rôzne spoločenské a kultúrne akcie, na svadby, rodinné oslavy a stužkové. V strednej časti kaštieľa je veľká sála s kapacitou približne pre 150 osôb a vestibul. V ľavom krídle sa nachádza ubytovacia časť (6 izieb), v pravom krídle je kuchyňa a kaviareň, ktorá je v prevádzke počas celého roka. [8]

Stojí v severovýchodnej časti obce.