Dechtice (Planinka)
obec Dechtice, okres Trnava, Trnavský kraj
História a stavebný vývoj
V horách dechtického chotára, takmer na rozhraní s chotárom obce Dobrá Voda, dal gróf Jozef Erdődy, uhorský kancelár, postaviť neskorobarokový poľovnícky kaštieľ Planinka (predtým Erdőház - Lesný dom). Projekty vypracoval hlohovský staviteľ František Částka a objekty postavil v rokoch 1774 - 1775. [1]

Planinka bola rozostavená skupina budov v tvare podkovy. Centrálnou budovou bol jednopodlažný kaštieľ. Vstup bol priamo z dvora a viedli k nemu z obidvoch strán schody do predsiene a z nej sa pokračovalo do štyroch priestorných siení. Ich steny boli vytapetované a viseli na nich obrazy s poľovníckymi motívmi. Na prízemí, presnejšie v suteréne, bolo šesť izieb pre služobníctvo. Kuchyňa bola v osobitnej budove, severne od kaštieľa, spojená s nim tunelom. [2]

Po pravej i ľavej strane kaštieľa uzatváralo nádvorie až po bránu päť domčekov. V každom boli tri izby, stredná pre služobníctvo, dve bočné pre panstvo. Domčeky po pravej strane mali tieto mená: 1. Jeleň (v roku 1822 bola v jeho pravej časti kaplnka), 2. Bažant, 3. Vlk, 4. Medveď, 5. Pytliak. Domčeky po ľavej strane: 1. Diviak (hosťovský domček), 2. Straka, 3. Líška, 4. Vyžla (v strednej izbe bývala ubytovaná kapela), 5. Poľovník. Štvrtý a piaty domček na obidvoch stranách mali spoločnú strechu a medzi nimi bola vstupná brána do areálu. Na stĺpoch brány sú dva kamenné diviaky. Pod domčekmi na ľavej strane boli maštale a koniarne. [3]

Súčasne so stavbou kaštieľa určil gróf Erdődy 700 jutár lesa ako ohradenú oboru na odchov diviakov. Podobnú oboru s rozlohou 300 jutár zriadil aj v Chtelnici, odkiaľ dal previesť na planinku 80 diviakov. Po šiestich rokoch sa mohli uskutočniť prvé poľovačky a Planinka sa stala ich strediskom. Schádzala sa tu vznešená spoločnosť, v roku 1808 sa zúčastnil na poľovačke aj cisár František s manželkou. Cesta z Dechtíc bola vtedy vysvietená lampiónmi. [4]

Rekreačné stredisko. Stav historického sídla je dobrý.

Pozemné stavby v Trnave, ktoré areál kúpili, kaštieľ upravili a zariadili v ňom kuchyňu, jedáleň, v suteréne vináreň. Namiesto troch pôvodných domčekov na ľavej strane postavili ubytovňu tábora pre deti. [5]

Stojí v horách na upätí Malých Karpát, severozápadne od obce Dechtice.