Granč-Petrovce
Petróczyovský kaštieľ
obec Granč-Petrovce, okres Levoča, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne neskorobarokový kaštieľ z druhej polovice 18. storočia. Upravovaný bol koncom 19. storočia, v druhej polovici 20. storočia, v 70. rokoch 20. storočia a koncom 20. storočia. [1] Kaštieľ je dvojpodlažná stavba dvojtraktovej dispozície a obdĺžnikového pôdorysu so stredným rizalitom a manzardovou strechou. Fasády boli kedysi členené pilastrami a rustikou. V miestnostiach sú valené a pruské klenby, na poschodí rovnú stropy. [2]

V kaštieli sa v roku 1876 narodil Štefan Petróczy, významný priekopník v konštrukcií vrtuľníkov, pôsobiaci v Rakúsku. Zomrel v roku 1957 v Budapešti. [3]

V záhrade je letný pavilón s pavlačou a drevenou nadstavbou z konca 19. storočia. [4]

Objekt bol zrekonštruovaný v roku 1990. [5]

Stav budovy je dobrý. Sídli v nej základná umelecká škola.
Stojí v juhozápadnej časti obce.
Fotogaléria
Kaštieľ Granč-Petrovce zp © Imrich Kluka, zbierka (dobová fotografia, 1981)Kaštieľ Granč-Petrovce foto © Imrich Kluka 7/2012Kaštieľ Granč-Petrovce foto © Viliam Mazanec 9/2019Kaštieľ Granč-Petrovce foto © Viliam Mazanec 9/2019Kaštieľ Granč-Petrovce (v pozadí záhradný pavilón) foto © Viliam Mazanec 9/2019Kaštieľ Granč-Petrovce foto © Viliam Mazanec 9/2019Kaštieľ Granč-Petrovce foto © Viliam Mazanec 9/2019Kaštieľ Granč-Petrovce foto © Viliam Mazanec 9/2019Kaštieľ Granč-Petrovce foto © Viliam Mazanec 9/2019Kaštieľ Granč-Petrovce foto © Viliam Mazanec 9/2019Kaštieľ Granč-Petrovce foto © Viliam Mazanec 9/2019