Hodejov
obec Hodejov, okres Rimavská Sobota, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
V 19. storočí v obci Hodejov dala postaviť šľachtická rodina Kubínyiovcov šesť kaštieľov. Zachovali sa štyri. Jeden z nich je tzv. Stojkovicsov kaštieľ. [1]

Ide o neskoroklasicistický kaštieľ z roku 1865. [2] Autorom projektu stavby kaštieľa bol jeden z najvýznamnejších maďarských architektov Miklós Ybl. [3] Schodisko v zadnom trakte kaštieľa vytesal údajne z jedného exempláru duba Mikós Izsó, známy maďarský sochár, autor mnohých sôch i projektu neogotického protestantského kostola v Lučenci. [4] Kaštieľ je jednotraktová jednopodlažná stavba. V interiéri má uprostred reprezentačnú miestnosť, z nej sú po dvoch stranách prístupné 4 – 4 miestnosti. V miestnostiach sú korýtkové klenby a rovné stropy. [5]

Kaštieľ dal postaviť Rudolf Kubínyi - Felső Kubínyi és Deménfalvi. V Hodejove býval v rokoch 1820 – 1867. Prezývali ho "múdry Rudi." Podľa dobových dokumentov sa pokúšal recitovať básne, avšak na veľmi zlej úrovni. Jeho knižnica obsahovala najvýznamnejšie diela nemeckej, anglickej, francúzskej a talianskej literatúry, ktorá bola povestná v celom Uhorsku. Rudolf Kubínyi bol pred rokom 1848 hlavný notár Gemerskej stolice. V rokoch 1848 – 1849 poslanec Uhorského snemu za Rimavsko - Sečský obvod, 1867 – 1872, hlavný župan Gemerskej stolice, 1872 – 1875 hlavný župan Hevešskej stolice. Na vlastnú žiadosť sa vzdal tejto funkcie 27.4.1875 a utiahol sa do ústrania. Zomrel 29.9.1896 v Zacharovciach. Pochovaný je v kaplnke v Hodejove. Jeho osobným priateľom bol maďarský revolučný básnik Sándor Petőfi, ktorý sa v kaštieli zdržiaval v rokoch 1846 – 1847. Ten tu písal aj svoje diela, pričom jedno na počesť návštevy pomenoval - Hodejovská hradná pani. [6]

Ďalším vlastníkom kaštieľa bol šľachtic Dr. Emil Stojkovics, ktorého meno kaštieľ nesie aj dodnes. Šľachtický titul bol rodine Stojkovicsov udelený v roku 1808 za vojenské zásluhy kapitána Jeftima Stojkovicsa. V kaštieli sa 7.11.1895 narodila Martha von Stojkovics, ktorá sa vydala za člena anglickej kráľovskej rodiny Nikolausa Ladislausa Christopha Edmunda, grófa von Degenfeld Schonburg. Dostala sa tak do priameho príbuzenského stavu s rear - admirálom Patrick Vivien McLaughlin i s barónkou Biháryovou. Stojkovicsovci opustili obec Hodejov v presne nezistenom čase na začiatku 20. storočia, z dôvodu bankrotu veľkostatku a pálenice alkoholu Dr. Emila Stojkovicsa. [7]

V rokoch 1899 - 1945 sídlil v kaštieli Obvodný notársky úrad a v zadnom trakte bola trieda maďarskej školy. Po druhej svetovej vojne až do roku 1976 tu sídlil Miestny národný výbor, Materská škôlka do roku 1995 a v rokoch 1980 - 1987 Klub mládeže s fotokomorou a kinom. Budova bola využívaná aj ako školská kuchyňa. Miesto v nej mala i detská poradňa a zadný trakt bol obývaný miestnou rodinou. [8]

Rekonštrukcia. Kaštieľ nedávno prešiel veľkorysou obnovou.
Stav historického sídla je veľmi dobrý. Sídli v ňom múzeum.
[3] Od roku 1953 sa v Maďarsku každoročne udeľuje cena nesúca meno Miklósa Ybla pre najlepšieho architekta a stavbára krajiny. Medzi jeho najvýznamnejšie realizované projekty patria aj stavby Maďarskej štátnej opery, Pálfyho sídlo a kostol svätého Štefana. Všetky tri sú v Budapešti. www.hodejov.estranky.cz (19.8.2013)