Horná Lehota - renesančný kaštieľ
Lehôtka
obec Horná Lehota, okres Dolný Kubín, Žilinský kraj
História a stavebný vývoj
Renesančný kaštieľ z konca 16. storočia. Zničený bol po roku 1945. Kaštieľ je dvojpodlažná stavba s nárožnými arkiermi a so zvyškami renesančných detailov. Má šindľovú strechu. [1]

Kaštieľ dal postaviť šľachtický rod Abaffy. Pravdepodobne to bol Juraj Abaffy. Neskôr ho dali empírovo upraviť. Abaffyovcom patril do roku 1922.

Rekonštrukcia.

Umelecko-historický výskum: akademický sochár O. Dzúrik – dr. J. Kostka v roku 1970. Zámer pamiatkovej úpravy bol vypracovaný v roku 1973. Projektová dokumentácia statického zabezpečenia a zastrešenia: Pamiatkostav Žilina v roku 1976. [2]

Kaštieľ bol zrekonštruovaný v rokoch 1991 – 1993.

Stav historického sídla je veľmi dobrý.
Stojí na začiatku obce, v jej severovýchodnej časti.
Fotogaléria
Kaštieľ Horná Lehota - stav pred rekonštrukciou zp © Imrich Kluka, archív (dobová fotografia, 1973) Kaštieľ Horná Lehota - stav pred rekonštrukciou zp © Imrich Kluka, archív (dobová fotografia, 1973) Kaštieľ Horná Lehota - skoré hmlisté ráno  : ) foto © Viliam Mazanec 8/2002Kaštieľ Horná Lehota - skoré hmlisté ráno  : ) foto © Viliam Mazanec 8/2002Kaštieľ Horná Lehota - skoré hmlisté ráno  : ) foto © Viliam Mazanec 8/2002Kaštieľ Horná Lehota - skoré hmlisté ráno  : ) foto © Viliam Mazanec 8/2002Kaštieľ Horná Lehota - skoré hmlisté ráno  : ) foto © Viliam Mazanec 8/2002Kaštieľ Horná Lehota - skoré hmlisté ráno  : ) foto © Viliam Mazanec 8/2002Kaštieľ Horná Lehota foto © Imrich Kluka 6/2005
[2] KUBIČKOVÁ, Klára: Hrady a zámky v krajine : Kultúrne pamiatky Stredoslovenského kraja. Banská Bystrica: Krajské stredisko štátnej pamiatkovej starostlivosti a ochrany prírody, 1978. s. 16.