Horné Motešice (Motešice)
obec Motešice, okres Trenčín, Trenčiansky kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne renesančný kaštieľ z roku 1620, typu opevnených kaštieľov so štvorcovým pôdorysom, s nárožnými vežami a obvodovou priekopou. V druhej polovici 18. storočia bol nadstavaný i prestavaný v neskorobarokovom slohu a zastrešený manzardovou strechou. Zároveň sa začala vnútorná adaptácia severného krídla pre kaplnku, ktorú dokončili v roku 1792 už v klasicistickom slohu. Prístup do kaštieľa bol cez renesančnú kamennú bránu s padacím mostom nad priekopou. Na východnej strane nádvoria je arkádový portikus so zastrešenou terasou v šírke troch arkád. V miestnostiach prízemia sú valené a pruské klenby, na druhom podlaží sú zrkadlové stropy s fabiónmi a v chodbe české placky. [1] Súčasťou kaštieľa bol v minulosti rozsiahly park so vzácnymi drevinami a rybníkom. Kaštieľ a priľahlé majetky v priebehu storočí niekoľkokrát zmenili majiteľa. Po roku 1945 sa objekt dostal do rúk štátu.
Pamiatková ochrana
Rekonštrukcia. V rokoch 1956 - 1958 ho zrenovovali a pristavili k nemu kotolňu. Tri roky v ňom sídlil Domov dôchodcov a od roku 1961 je v rukách armády.
Stav historického sídla je dobrý. Slúži armáde Slovenskej republiky.
Stojí v severnej časti obce.