Jelenec
Forgáchovský kaštieľ
obec Jelenec, okres Nitra, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Barokový kaštieľ z roku 1722. Prestavaný bol v 20. storočí. Ide o jednopodlažnú stavbu na pôdoryse v tvare písmena L. Časť bočného krídla je dvojpodlažná. Šestnásťosové priečelie má v strede pilastrami členený rizalit, zakončený štítom. Trojosový rizalit s tympanónom sa nachádza i na fasáde situovanej do parku. Miestnosti sú zaklenuté prevažne pruskými klenbami, na ktorých sú nástenné maľby a štukové obrazce. [1]

Prízemný barokový kaštieľ v Jelenci postavil biskup Pavol IV. Forgách v roku 1722. Forgáchovci v ňom žili a zdržiavali sa až do konca druhej svetovej vojny, potom slúžil na rôzne účely. V roku 1911 zomrel v kaštieli gróf Karol III. Forgách, ktorý sa stal slávnym vďaka introdukcii muflóna v Európe. V kaštieli sa nachádza aj malá kaplnka, vo veľkej sále je možné usporiadať koncerty. [2]

Pamiatková ochrana
Rekonštrukcia. Prieskum dodnes zachovaných častí kaštieľa realizovala v roku 1982 prom. historička Soňa Zrubcová. [3]
Stav historického sídla je veľmi dobrý. Je v ňom múzeum.

V októbri 2009 sa v zrekonštruovanej časti kaštieľa, v štyroch miestnostiach, sprístupnila stála expozícia Múzea rodu Forgách. Tento významný šľachtický rod vystupuje v slovenských dejinách viac ako osem storočí. Bohaté dejiny rodu sú spojené s mnohými miestami na Slovensku. Vojaci, diplomati, generáli či cirkevní hodnostári, to je široká škála životných príbehov členov rodu, ktorých portréty tu nájdete. Vidieť môžete archeologické nálezy z hradu Gýmeš - ich najstaršieho rodového sídla. V prvej miestnosti je inštalovaná národopisná (etnografická) expozícia, ktorá predstavuje tzv. prednú izbu. Na chodbe sa usporadúvajú príležitostné výstavy. [4]

Stojí takmer v strede obce.