Krasňany
Kaštieľ Pongráczovcov
obec Krasňany, okres Žilina, Žilinský kraj
História a stavebný vývoj
Dva samostatné neskororenesančné dvojpodlažné kaštiele, postavené vedľa seba v malom časovom rozpätí. Staršia budova je situovaná východným smerom a datovaná do roku 1678, mladšia bola postavená koncom 17. storočia. Objekty boli renovované v roku 1898 a 1914. Starší kaštieľ má pôdorys tvaru písmena U, na nároží sú dve štvorcové veže. Predpokladá sa, že bol postavený na mieste staršieho objektu – vodného hradu alebo kúrie. V strede priečelia je polkruhovo zakončený vstupný portál so skoseným trojuholníkovým štítom, v ktorom je plytký reliéf erbov s letopočtom 1678 a nápisom. [1] Renesančný vstupný portál pravdepodobne viedol na padací most. [2] Na fasáde sú obnovené sgrafitové ornamentálne pásy, deliace budovu na spôsob kordónových ríms. [3] Stavebné, murárske práce vykonával majster Lukáš Čierny z Budatína so synom Jánom. [4] Miestnosti sú zaklenuté renesančnými krížovými alebo valenými klenbami s lunetami. Na poschodí sú trámové stropy. [5]

Druhý kaštieľ, postavený na západnej strane na pôdoryse tvaru písmena U, má na nárožiach okrúhle veže s kuželovou strechou. Priečelia sú členené pravidelným rytmom okien na poschodí a protikladnou redukciou okien na prízemí. Úprava okien na poschodí so štukovým obrazcom v parapete. Na prízemí, vľavo od hlavného vstupu sa zachovalo pôvodné renesančné okno s mrežami. Vo dvoch slepých oknách poschodia nad vstupnou bránou boli barokové maľby (sv. Michal a sv. Jozef) z 18. storočia. Nádvorná fasáda má otvorené arkády na prvom i druhom podlaží. Miestnosti prízemia sú zaklenuté plytkými renesančnými krížovými klenbami a valenými klenbami s lunetami. Na poschodí sú rovné stropy. Medzi oboma kaštieľmi je prízemné spojovacie krídlo zo začiatku 19. storočia so štukami na bráne. [6] Oba objekty vytvárajú spolu uzavretú dispozíciu s ústredným dvorom. [7]

V parku sú dve barokové mytologické kamenné plastiky z obdobia okolo roku 1700. [8]

Kaštiele vlastnil rod Pongrácz až do roku 1948. Po roku 1989 získali majetok späť, ale historické sídla predali.

Rekonštrukcia.

Komplexná obnova pamiatky bola vykonaná v rokoch 1966 – 1977. Projektová dokumentácia: Stavoprojekt Bratislava, Ing. arch. Karol Chudomelka, 1966. Stavebné práce: Pamiatkostav Žilina. Rekonštrukcia parku: Vojenské lesy a majetky Pliešovce, 1971 (projektová dokumentácia a realizácia). [9]

Kaštieľ slúžil ako prírodovedná expozícia Považského múzea Žilina. Dokumentovala vývin živej a neživej prírody okresu a čiastočne aj severozápadného Slovenska. [10]

Krasňany – kaštieľ (č. ÚZPF 1350/1) - architektonicko-historický výskum - rok 2004. Autorka: Doc. PhDr. Zuzana Ševčíková. [11]

Súčasný stav a využitie
Stav kaštieľov je dobrý. Prostredie v okolí pamiatok je zachované a nie je narušené modernou výstavbou. Objekty sú v súkromných rukách.
Fotogaléria
Kaštieľ Krasňany foto © Imrich Kluka 10/2010Kaštieľ Krasňany foto © Imrich Kluka 10/2010Kaštieľ Krasňany foto © Viliam Mazanec 11/2010Kaštieľ Krasňany foto © Viliam Mazanec 11/2010Kaštieľ Krasňany foto © Viliam Mazanec 11/2010Kaštieľ Krasňany foto © Viliam Mazanec 11/2010Kaštieľ Krasňany foto © Viliam Mazanec 11/2010Kaštieľ Krasňany foto © Viliam Mazanec 11/2010Kaštieľ Krasňany foto © Viliam Mazanec 11/2010Kaštieľ Krasňany foto © Viliam Mazanec 11/2010Kaštieľ Krasňany foto © Viliam Mazanec 11/2010Kaštieľ Krasňany foto © Viliam Mazanec 11/2010Kaštieľ Krasňany foto © Viliam Mazanec 11/2010Kaštieľ Krasňany foto © Viliam Mazanec 11/2010Kaštieľ Krasňany foto © Viliam Mazanec 11/2010Kaštieľ Krasňany foto © Viliam Mazanec 11/2010Kaštieľ Krasňany foto © Viliam Mazanec 11/2010
[9] KUBIČKOVÁ, Klára: Hrady a zámky v krajine : Kultúrne pamiatky Stredoslovenského kraja. Banská Bystrica : Krajské stredisko štátnej pamiatkovej starostlivosti a ochrany prírody, 1978. s. 18.