Kunerad
obec Kunerad, okres Žilina, Žilinský kraj
História a stavebný vývoj
Kaštieľ postavili v roku 1916. Je projektovaný v modernej secesnej inšpirácii. Vznikla bloková stavba s nárožnými vežami, terasami a arkádami. Interiéry sú riešené moderne. V druhej svetovej vojne bol objekt vypálený. [1]
Rekonštrukcia. V roku 1959 bol kaštieľ opravený a prispôsobený na doliečovací ústav.

Kunerad – kaštieľ s areálom (č. ÚZPF 2087/1-3) - architektonicko-historický výskum – 1. etapa - rok 2012. Autori: Ing. arch. Milan Marček, Mgr. Kristína Zvedelová, PhD. [2]

Súčasný stav a využitie
Stav historického sídla je zlý. Prostredie v okolí pamiatky je zachované a nie je narušené modernou výstavbou. Kaštieľ vyhorel 10. marca 2010 a odvtedy chátra. Presne o dva roky neskôr, v ten istý deň, zhorel hrad Krásna Hôrka.