Kaštiele   späť
Lemešany
Lokalita
obec Lemešany, okres Prešov, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Barokovo-klasicistický kaštieľ, ktorý prešiel neskoršími úpravami a prefasádovaním. Postavený bol v roku 1787, upravovaný v roku 1800 a okolo roku 1890. Kaštieľ je dvojpodlažná trojtraktová, voľne stojaca budova pozdĺžneho pôdorysu s ústredným rizalitom na hlavnej fasáde. Miestnosti sú zaklenuté valenými klenbami s polkruhovými lunetami. [1]
Pamiatková ochrana
Bez zásahu pamiatkarov.
Súčasný stav a využitie
Stav kaštieľa je veľmi zlý. Má výrazne poškodenú strechu. Sú v ňom byty. Mení sa však na ruinu. Prostredie v okolí pamiatky je pomerne zachované. V blízkosti kaštieľa síce stoja rodinné domy, ale kaštieľ si ako-tak zachoval odstup od modernej zástavby.
Prístup
Stojí na začiatku obce (smerom od Košíc).
Fotogaléria
Kaštieľ Lemešany foto © Viliam Mazanec 5/2012Kaštieľ Lemešany foto © Viliam Mazanec 5/2012Kaštieľ Lemešany foto © Viliam Mazanec 5/2012Kaštieľ Lemešany foto © Viliam Mazanec 5/2012Kaštieľ Lemešany foto © Viliam Mazanec 5/2012Kaštieľ Lemešany foto © Viliam Mazanec 5/2012Kaštieľ Lemešany foto © Viliam Mazanec 5/2012Kaštieľ Lemešany foto © Viliam Mazanec 5/2012Kaštieľ Lemešany foto © Viliam Mazanec 5/2012Kaštieľ Lemešany foto © Viliam Mazanec 5/2012Kaštieľ Lemešany foto © Viliam Mazanec 5/2012Kaštieľ Lemešany foto © Viliam Mazanec 5/2012Kaštieľ Lemešany foto © Viliam Mazanec 5/2012Kaštieľ Lemešany foto © Viliam Mazanec 5/2012Kaštieľ Lemešany foto © Viliam Mazanec 5/2012Kaštieľ Lemešany foto © Viliam Mazanec 5/2012Kaštieľ Lemešany foto © Viliam Mazanec 5/2012Kaštieľ Lemešany foto © Viliam Mazanec 5/2012Kaštieľ Lemešany foto © Viliam Mazanec 5/2012Kaštieľ Lemešany foto © Viliam Mazanec 5/2012
Poznámky
[1] GÜNTHEROVÁ, Alžbeta et al.: Súpis pamiatok na Slovensku II. Bratislava: Obzor, 1968. s. 181.