Lenka
obec Lenka, okres Rimavská Sobota, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne barokový kaštieľ postavený v polovici 18. storočia. Klasicisticky ho upravili okolo roku 1840 a potom v 20. storočí. Je to dvojpodlažná budova obdĺžnikového pôdorysu. Fasády sú členené lizénovým rámovaním. Na priečelí sa nachádza kartuša s erbom. Strecha je manzardová. Miestnosti sú zaklenuté valenými, pruskými a kláštornými klenbami. Okolie má úpravu s náznakom čestného dvora. [1] Objekt je na juhovýchodnej strane spojený s panskou sýpkou.

Kaštieľ vlastnila rodina Mumhartovcov. [2]

Rekonštrukcia.

Lenka - kaštieľ (č. ÚZPF 10978/1) - architektonicko-historický výskum - rok 2006. Autorka: Ing. arch. Magdaléna Janovská. [3]

Lenka - kaštieľ (č. ÚZPF 10978/1) - architektonicko-historický výskum - rok 2011. Autorka: Mgr. Renáta Kollárová. [4]

Stav historického sídla je dobrý.