Lúka
obec Lúka, okres Nové Mesto nad Váhom, Trenčiansky kraj
História a stavebný vývoj
Neskororenesančný kaštieľ z roku 1674, ktorý postavili na spôsob renesančného pevnostného kaštieľa so štyrmi nárožnými vežami. V roku 1756 ho zbarokizovali a zastrešili vysokou manzardovou strechou. [1] Čiastkové úpravy sa uskutočnili v 20. storočí. [2] Kaštieľ je dvojpodlažná bloková pozdĺžna stavba akcentovaná nárožnými vežami. Dispozícia interiérov je renesančná. [3] Vstup so strmým priamočiarym schodišťom zdôrazňuje portikus s balkónom s kovanou mrežou pred slávnostnou sálou. Fasády členia lizénové rámy. Okná poschodia zdôrazňujú rímsy. [4] Miestnosti zaklenuté hrebienkovými lunetovými klenbami sú situované okolo predsiene. V parku kaštieľa stojí baroková kaplnka sv. Márie Magdalény, upravená koncom 18. storočia zo staršej hospodárskej budovy. [5]
Rekonštrukcia.

Lúka – kaštieľ (č. ÚZPF 1250/1-2) – architektonicko-historický výskum - rok 2012. Autori: Mgr. Elena Sabadošová, Mgr. Marian Havlík. [6]

Stav historického sídla je dobrý.
Nachádza sa na vyvýšenej terase v strede obce.