Madočany (Liptovská Teplá)
obec Liptovská Teplá, okres Ružomberok, Žilinský kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kaštieľ z roku 1830. Menšie úpravy boli prevedené na začiatku 20. storočia. Kaštieľ je obdĺžniková dvojpodlažná stavba so strednými rizalitmi na dvoch fasádach. Na poschodie vedie dva razy lomené schodište s pôvodnou kovanou neskoroklasicistickou romantickou mrežou. Kaštieľ obklopoval park a hospodárske budovy, ktoré postavili v rokoch 1830 – 1832. [1] Klasicistickú fasádu kaštieľa členia pilastre, smerom do parku má pred rizalitom terasu, z ktorej sa schodíkmi vchádzalo do parku. Rizality zdôrazňujú polkruhovo ukončené okná a tympanón. [2]
Stav historického sídla je dobrý.
Stojí v južnej časti obce.
Fotogaléria
Kaštieľ Madočany (Liptovská Teplá) foto © Imrich Kluka 7/2012Kaštieľ Madočany (Liptovská Teplá) foto © Imrich Kluka 7/2012Kaštieľ Madočany (Liptovská Teplá) foto © Patrik Kunec 8/2022Kaštieľ Madočany (Liptovská Teplá) foto © Patrik Kunec 5/2014Kaštieľ Madočany (Liptovská Teplá) foto © Patrik Kunec 8/2022