Mokraď (Dolný Kubín)
Abaffyovský kaštieľ, Sirotinec
obec Dolný Kubín, okres Dolný Kubín, Žilinský kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne renesančný kaštieľ, ktorý bol postavený okolo roku 1600. Zbarokizovaný bol v roku 1758. Nové prestavby prebiehali ešte aj v roku 1930 a 1947. Je to dvojpodlažná stavba s obdĺžnikovým pôdorysom a s dvoma nárožnými vežami. Má barokovú strechu a fasádu. Strechy sú pokryté dreveným šindľom. Interiéry sú zmenené novou prestavbou. [1]

V rokoch 1964 – 1965 opravili krov a krytinu. Zámer pamiatkovej úpravy bol vypracovaný v roku 1973 a počítal s využitím objektu na turistické účely. [2]

Dolný Kubín–Mokraď – kaštieľ (č. ÚZPF 231/1) – architektonicko-historický výskum - rok 2018. Autorka: Mgr. Kristína Zvedelová, PhD.. [3]

Súčasný stav a využitie
Stav historického sídla je dobrý. Prostredie v okolí pamiatky je zachované a nie je narušené modernou výstavbou.
Stojí takmer v strede obce. Mokraďská 603.
Fotogaléria
Kaštieľ Mokraď foto © Imrich Kluka 7/2012Kaštieľ Mokraď foto © Imrich Kluka 7/2012Kaštieľ Mokraď foto © Marián Jarina 10/2012Kaštieľ Mokraď foto © Marián Jarina 10/2012Kaštieľ Mokraď foto © Marián Jarina 10/2012Kaštieľ Mokraď foto © Marián Jarina 10/2012Kaštieľ Mokraď foto © Marián Jarina 10/2012Kaštieľ Mokraď foto © Marián Jarina 10/2012