Petrovany
Petroviany
obec Petrovany, okres Prešov, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Barokovo-klasicistický kaštieľ z roku 1756. [1] Upravili ho v 19. storočí a potom dosť radikálne a nevhodne po roku 1950. [2] Je to dvojpodlažná bloková trojtraktová budova s pôdorysom písmena U s dvoma nárožnými a jedným stredným rizalitom na čelnej fasáde, ktorá je členená pilastrami s iónskou hlavicou a oknami s ušnicovou šambránou, frontónmi a klenákom s mušľou v strede. Hlavný rizalit je zakončený tympanónom. [3] Na prvom poschodí nad vstupom osadili v 19. storočí balkón s kovovou mrežou. Záhradná fasáda má oblý rizalit s malým balkónom. Na niektorých oknách prízemia sa zachovali barokové mreže. [4] Nad vchodom do kaštieľa je letopočet 1756, datujúci vznik stavby. Miestnosti sú zaklenuté pruskými klenbami s medziklenbovými pásmi, stredná časť kupolou. Objekt má manzardovú strechu. [5] V okolí kaštieľa bol krásny a veľký park. Areál barokovo-klasicistického kaštieľa s parkom je situovaný v miernom svahu. Kaštieľ v Petrovanoch slúžil ako poľovnícke sídlo pre grófske rodiny až do roku 1918.

Petrovany – kaštieľ s areálom (č. ÚZPF 338/1-4) – architektonicko-historický výskum - rok 2020. Autori: Ing. arch. Adriana Klingová, Ing. arch. Peter Kling, Ing. Ľubor Suchý, Ing. Denisa Halajová. [6]

Súčasný stav a využitie
Stav historického sídla nie je dobrý. V kaštieli bol dlhé roky umiestnený Ústav sociálnej starostlivosti pre dospelých. Pamiatkový objekt prispôsobili fungovaniu tejto inštitúcie. Zásah kaštieľ značne poškodil. Prostredie v okolí pamiatky je zničené. V parku neďaleko kaštieľa postavili moderný objekt, v ktorom je nový Ústav sociálnej starostlivosti pre dospelých. Jedinečný a rozsiahly park s jazierkom stratil svoju pôvodnú podobu a rozlohu. Kaštieľ je uzatvorený a opustený. Chátra.
Fotogaléria
Kaštieľ Petrovany foto © Viliam Mazanec 6/2012Kaštieľ Petrovany foto © Viliam Mazanec 6/2012Kaštieľ Petrovany foto © Viliam Mazanec 6/2012Kaštieľ Petrovany foto © Viliam Mazanec 6/2012Kaštieľ Petrovany foto © Viliam Mazanec 6/2012Kaštieľ Petrovany foto © Viliam Mazanec 6/2012Kaštieľ Petrovany foto © Viliam Mazanec 6/2012Kaštieľ Petrovany foto © Viliam Mazanec 6/2012Kaštieľ Petrovany foto © Viliam Mazanec 6/2012Kaštieľ Petrovany foto © Viliam Mazanec 6/2012Kaštieľ Petrovany foto © Viliam Mazanec 6/2012Kaštieľ Petrovany foto © Viliam Mazanec 6/2012Kaštieľ Petrovany foto © Viliam Mazanec 6/2012Kaštieľ Petrovany foto © Viliam Mazanec 6/2012Kaštieľ Petrovany foto © Viliam Mazanec 6/2012Kaštieľ Petrovany foto © Viliam Mazanec 6/2012Kaštieľ Petrovany foto © Viliam Mazanec 6/2012Kaštieľ Petrovany foto © Viliam Mazanec 6/2012Kaštieľ Petrovany foto © Viliam Mazanec 6/2012Kaštieľ Petrovany foto © Viliam Mazanec 6/2012Kaštieľ Petrovany foto © Viliam Mazanec 6/2012Kaštieľ Petrovany foto © Viliam Mazanec 6/2012Kaštieľ Petrovany foto © Viliam Mazanec 6/2012Kaštieľ Petrovany foto © Viliam Mazanec 6/2012Kaštieľ Petrovany foto © Viliam Mazanec 6/2012Kaštieľ Petrovany foto © Viliam Mazanec 6/2012Kaštieľ Petrovany foto © Viliam Mazanec 6/2012Kaštieľ Petrovany foto © Viliam Mazanec 6/2012Kaštieľ Petrovany foto © Viliam Mazanec 6/2012Kaštieľ Petrovany foto © Viliam Mazanec 6/2012Kaštieľ Petrovany foto © Viliam Mazanec 6/2012Kaštieľ Petrovany foto © Viliam Mazanec 6/2012Kaštieľ Petrovany foto © Viliam Mazanec 6/2012Kaštieľ Petrovany foto © Viliam Mazanec 6/2012Kaštieľ Petrovany foto © Viliam Mazanec 6/2012Kaštieľ Petrovany foto © Viliam Mazanec 6/2012Kaštieľ Petrovany foto © Viliam Mazanec 6/2012Kaštieľ Petrovany foto © Viliam Mazanec 6/2012Kaštieľ Petrovany foto © Viliam Mazanec 6/2012Kaštieľ Petrovany foto © Viliam Mazanec 6/2012Kaštieľ Petrovany foto © Viliam Mazanec 6/2012Petrovany - jazierko pri kaštieli foto © Viliam Mazanec 6/2012Petrovany - jazierko pri kaštieli foto © Viliam Mazanec 6/2012Kaštieľ Petrovany - pohľad od Domova sociálnych služieb, ktorý sa nachádza v parku kaštieľa - v popredí záhrada sociálneho zariadenia foto © Viliam Mazanec 6/2012Kaštieľ Petrovany foto © Viliam Mazanec 6/2012Kaštieľ Petrovany foto © Viliam Mazanec 6/2012Kaštieľ Petrovany foto © Viliam Mazanec 6/2012
[4] KRIŽANOVÁ, Eva – PUŠKÁROVÁ, Blanka: Hrady, zámky ... s. 155.