Plášťovce
obec Plášťovce, okres Levice, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne barokový kaštieľ, ktorého výstavbu dokončili v roku 1730. V prvej polovici 19. storočia ho klasicisticky upravili. Kaštieľ je dvojpodlažná dvojtraktová budova, stavaná na pôdoryse písmena U. Zo vstupnej predsiene vedie jednoramenné zalomené schodište na poschodie. Miestnosti na prízemí sú zaklenuté valenými klenbami s podkasanými lunetami. Na druhom podlaží sú rovné stropy. Fasáda smerom do parku má stredný rizalit zakončený tympanónovým štítom. V tympanóne je erb (Palásthyovcov), na štíte pieskovcové sochy s kartušou, po stranách vázy. V strednom trojosovom rizalite sú segmentovo uzavreté okná so štylizovaným ornamentom viniča. Manzardová strecha má vikiere. Neďaleko kaštieľa je klasicistická poschodová sýpka z 19. storočia. [1] Okolo historického sídla je park.

Kaštieľ dal ho postaviť cisársky generál Ferenc Palásthy. [2]

Stav kaštieľa je dobrý. Sídli v ňom cirkevná škola.