Rumanová
Romanová
obec Rumanová, okres Nitra, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Neskoroklasicistický kaštieľ, ktorý postavili v polovici 19. storočia. Je to dvojpodlažná stavba s podklenutým vysunutým balkónom na osi hlavnej fasády, pod ktorým je arkádový vjazd. Na balkóne romantické zábradlie zo 40tych rokov 19. storočia. [1]

Kaštieľ vlastnil rod Andrássy. Neskôr mal kaštieľ viacerých majiteľov. Vlastnil ho rod Esterházy a potom gróf Sechény. Posledným majiteľom bol Maximilián Schwarz a Obchodná komora. Po zoštátnení v roku 1948 kaštieľ, park a priľahlé pozemky prebralo pre svoje účely školstvo. V roku 2001 prešiel objekt do súkromných rúk. Majitelia kaštieľa zriadili park, ktorý v minulosti slúžil len pre ich potešenie a potreby. V súčasnosti je využívaný občanmi, rodákmi a návštevníkmi ako miesto oddychu, relaxu a športu. Revitalizácia parku bola realizovaná v rokoch 2008 – 2010. [2]

Súčasný stav a využitie
Stav historického sídla je veľmi dobrý. Prostredie v okolí pamiatky je zachované a nie je narušené modernou výstavbou.