Dolná Slatinka (Lučenec)
obec Lučenec, okres Lučenec, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Novogotický kaštieľ z roku 1860. Na hlavnej fasáde má dva bočné a jeden ústredný rizalit, ku ktorému vedie do záhrady dvojramenné schodište. Na poschodí v dvorovej časti je zasklená arkádová chodba s lomenými oblúkmi. Fasádová úprava s novogotickými romantickými prvkami. [1]
Súčasný stav a využitie
Stav historického sídla je zlý. Prostredie v okolí pamiatky je zachované a nie je narušené modernou výstavbou, čo je dnes veľmi vzácne. Vedľa kaštieľa sú zvyšky parku. Kaštieľ ešte v roku 2012 slúžil ako Domov sociálnych služieb pre mentálne postihnutých mladých ľudí.
Lučenec-Opatová-Slatinka. Stojí v strede obce.
Fotogaléria
Kaštieľ Dolná Slatinka (Lučenec) zp © Imrich Kluka, archív (dobová pohľadnica, 1918)Kaštieľ Dolná Slatinka (Lučenec) foto © Imrich Kluka 8/2012Kaštieľ Dolná Slatinka (Lučenec) foto © Imrich Kluka 8/2012Kaštieľ Dolná Slatinka (Lučenec) foto © Imrich Kluka 8/2012Kaštieľ Dolná Slatinka (Lučenec) foto © Ladislav Luppa 9/2012