Solčany
Odeschalchiovský kaštieľ
obec Solčany, okres Topoľčany, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kaštieľ zo začiatku 19. storočia. V 20. storočí bola pôvodná stavba s dvojpodlažnými bočnými krídlami a spojovacím koridorom prestavaná na blokovú obdĺžnikovú budovu. Priečelie má hlboko vystupujúce postranné rizality. Predstavaný portikus má na štíte reliéfnu výzdobu s mytologickými scénami. Okolo kaštieľa je park. [1]
Pamiatková ochrana
Solčany – kaštieľ (č. ÚZPF 2351/1) - architektonicko-historický výskum - rok 2006. Autorka: Mgr. Elena Sabadošová, Mgr. Marián Havlík. [2]

Solčany – kaštieľ - dom služobníctva, múr ohradný a hospodárska budova (č. ÚZPF 2351/2,3,5) - architektonicko-historický výskum - rok 2007. Autori: Mgr. Elena Sabadošová, Mgr. Marián Havlík. [3]

Súčasný stav a využitie
Stav historického sídla je veľmi zlý. Kaštieľ je opustený a chátra. Rozsiahly a zaujímavý objekt je nevyhnutné rekonštruovať. Prostredie v okolí pamiatky je zachované a nie je narušené modernou výstavbou.
Stojí pri hlavnej ceste v strede obce.
Fotogaléria
Kaštieľ Solčany foto © Viliam Mazanec 11/2010Kaštieľ Solčany foto © Viliam Mazanec 11/2010Kaštieľ Solčany foto © Viliam Mazanec 11/2010Kaštieľ Solčany foto © Viliam Mazanec 11/2010Kaštieľ Solčany foto © Viliam Mazanec 11/2010Kaštieľ Solčany foto © Viliam Mazanec 11/2010Kaštieľ Solčany foto © Viliam Mazanec 11/2010Kaštieľ Solčany foto © Viliam Mazanec 11/2010Kaštieľ Solčany foto © Viliam Mazanec 11/2010