Stropkov
Stropkovský hrad
obec Stropkov, okres Stropkov, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Renesančný kaštieľ, súčasť Stropkovského hradu. Objekt postavili na mieste a zo zvyškov stredovekého hradu. Na mieste dnešného kaštieľa stál pôvodne Stropkovský hrad, ktorý údajne postavili Cudarovci asi v 14. storočí. Postupným vývinom sa stal strediskom Stropkovského panstva, ktoré postupne prešlo rukami viacerých rodín. Začiatkom 14. storočia postavili hradnú kaplnku, ktorá sa zachovala dodnes vo farskom kostole. V rokoch 1408 – 1567 patril hrad Perényiovcom a v roku 1441 ho obsadilo Jiskrovo vojsko. Pravdepodobne po jeho odchode v priebehu druhej polovice 15. storočia dali Perényiovci urobiť do hradnej kapnky novú sieťovú klenbu. V roku 1492 požiar poškodil hrad i mestečko. Niekedy začiatkom 16. storočia pristavali k hradnej kaplnke mohutnú hranolovú vežu, ktorá dodnes tvorí súčasť kostola – stojí na jeho južnej strane, hneď vedľa svätyne bývalej hradnej kaplnky. Je viac ako pravdepodobné, že časť hradu zanikla v roku 1675. V tomto roku pristavali k starej hradnej kaplnke novú loď a z hradnej kaplnky sa stal farský kostol. V roku 1683 mesto i hrad obsadili vojská Imricha Thökölyho. V roku 1711 zostavajúcu časť hradu zbúralo cisárske vojsko. Kaštieľ postavili po roku 1711 východne od kostola, pričom použili staršie budovy zničeného hradu. Kaštieľ je kamenný, blokový, poschodový, na jednom nároží je oporný pilier. [1]

Kaštieľ bol niekoľkokrát prestavaný a dispozične upravený. Z prestavieb bola pozoruhodná baroková interiérova úprava po roku 1711. Barokový zásah sa zachoval v niekdajšej poradnej sieni, ktorá je zdobená bohatou mušľovou a pásikovou štukovanou ornamentikou. Kaštieľ opravovali v prvej polovici 19. storočia. Klasicisticky ho prefasádovali. Vznikol aj predstavaný portikus, na ktorom bol balkón s kovanou mrežou. [2]

Stropkov – kaštieľ a hrad zaniknutý, bastión, (č. ÚZPF 243/2) – architektonicko‐historický výskum - rok 2022. Autori: Dr. Ing. arch. Ján Krcho, PhD., Ing. arch. Vladimír Kladiva, Ing. arch. Michal Gomboš. [3]

Stav historického sídla je veľmi dobrý.

V kaštieli v Stropkove sa po vykonaní rekonštrukčných prác (v roku 2005) nachádzajú reprezentačné priestory, v ktorých sú reštauračné zariadenia. Na prízemí sa nachádza reštaurácia a letná terasa. V suteréne je vináreň. Na prvom poschodí je veľká spoločenská miestnosť na uskutočňovanie spoločenských a kultúrnych podujatí.

Stojí v úplnom centre mestečka. Námestie SNP 7.
Fotogaléria
Kaštieľ Stropkov zp © Imrich Kluka, zbierka (dobová pohľadnica, 1910)Kaštieľ Stropkov (v pozadí Kostol Najsvätejšieho Kristovho Tela a Krvi) foto © Viliam Mazanec 8/2017Kaštieľ Stropkov (v pozadí Kostol Najsvätejšieho Kristovho Tela a Krvi) foto © Viliam Mazanec 8/2017Kaštieľ Stropkov foto © Viliam Mazanec 8/2017Kaštieľ Stropkov foto © Viliam Mazanec 8/2017Kaštieľ Stropkov foto © Viliam Mazanec 8/2017Kaštieľ Stropkov foto © Viliam Mazanec 8/2017Kaštieľ Stropkov foto © Viliam Mazanec 8/2017Kaštieľ Stropkov foto © Viliam Mazanec 8/2017Kaštieľ Stropkov foto © Viliam Mazanec 8/2017Kaštieľ Stropkov foto © Viliam Mazanec 8/2017Kaštieľ Stropkov foto © Viliam Mazanec 8/2017Kaštieľ Stropkov foto © Viliam Mazanec 8/2017Kaštieľ Stropkov foto © Viliam Mazanec 8/2017Kaštieľ Stropkov foto © Viliam Mazanec 8/2017Kaštieľ Stropkov foto © Viliam Mazanec 8/2017Kaštieľ Stropkov foto © Viliam Mazanec 8/2017Kaštieľ Stropkov foto © Viliam Mazanec 8/2017Kaštieľ Stropkov foto © Viliam Mazanec 8/2017Kaštieľ Stropkov foto © Viliam Mazanec 8/2017Kaštieľ Stropkov foto © Viliam Mazanec 8/2017Kaštieľ Stropkov foto © Viliam Mazanec 8/2017Kaštieľ Stropkov (v pozadí Kostol Najsvätejšieho Kristovho Tela a Krvi) foto © Viliam Mazanec 8/2017Kaštieľ Stropkov (v pozadí Kostol Najsvätejšieho Kristovho Tela a Krvi) foto © Viliam Mazanec 8/2017Kaštieľ Stropkov foto © Viliam Mazanec 8/2017Kaštieľ Stropkov foto © Viliam Mazanec 8/2017Kaštieľ Stropkov foto © Viliam Mazanec 8/2017Kaštieľ Stropkov foto © Viliam Mazanec 8/2017Kaštieľ Stropkov foto © Viliam Mazanec 8/2017Kaštieľ Stropkov foto © Viliam Mazanec 8/2017Kaštieľ Stropkov foto © Viliam Mazanec 8/2017Kaštieľ Stropkov foto © Viliam Mazanec 8/2017Kaštieľ Stropkov foto © Viliam Mazanec 8/2017