Svinia
Sviňa
obec Svinia, okres Prešov, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Barokový kaštieľ z druhej polovice 18. storočia. Klasicisticky upravený bol v prvej polovici 19. storočia. Prízemná budova s obdĺžnikovým pôdorysom a dvojtraktovou dispozíciou. Má jedenásťosové priečelie v rytme 4-3-4 a v strede rizalit, ktorý je riešený na spôsob portika. Predstavané stĺpy a piliere s rímsovými hlavicami nesú rímsu a trojuholníkový štít. Na fasádach sú lizénové rámy a pozdĺžné okná. Strecha je manzardová. V miestnostiach sú pruské klenby s medziklenbovými pásmi. [1]

Niekoľko opráv v priebehu 20. storočia. Obnova sa uskutočnila v rokoch 1976 – 1978. [2]

Svinia – kaštieľ (č. ÚZPF 379/1) - architektonicko-historický výskum - rok 2019. Autorka: PhDr. Judita Čechová. [3]

Súčasný stav a využitie
V objekte bola kedysi expozícia Vlastivedného múzea Prešov o vývoji poľnohospodárstva. [4] Stav kaštieľa je zlý. Prostredie v okolí pamiatky je čiastočne zachované. Pred kaštieľom je postavený dom, ktorého záhrada siaha až po elegantný stĺpový rizalit a vstup do objektu. Kaštieľ tak pôsobí utlačene a úboho. Vedľa kaštieľa bol evidentne park, ktorý už neexistuje. Veľká škoda, že okolitá výstavba nerešpektovala ochranné pásmo pamiatky. Ide o zaujímavý a málo známy historický objekt, ktorý utrpel okolitou výstavbou a súčasným nezáujmom. Kaštieľ je opustený a chátra.
Fotogaléria
Kaštieľ Svinia foto © Imrich Kluka 7/2012Kaštieľ Svinia foto © Viliam Mazanec 12/2012Kaštieľ Svinia foto © Viliam Mazanec 12/2012Kaštieľ Svinia foto © Viliam Mazanec 12/2012Kaštieľ Svinia foto © Viliam Mazanec 12/2012Kaštieľ Svinia foto © Viliam Mazanec 12/2012Kaštieľ Svinia foto © Viliam Mazanec 12/2012Kaštieľ Svinia foto © Viliam Mazanec 12/2012Kaštieľ Svinia foto © Viliam Mazanec 12/2012Kaštieľ Svinia foto © Viliam Mazanec 12/2012Kaštieľ Svinia foto © Viliam Mazanec 12/2012Kaštieľ Svinia foto © Viliam Mazanec 12/2012Kaštieľ Svinia foto © Viliam Mazanec 12/2012Kaštieľ Svinia foto © Viliam Mazanec 12/2012Kaštieľ Svinia foto © Viliam Mazanec 12/2012Kaštieľ Svinia foto © Viliam Mazanec 12/2012Kaštieľ Svinia foto © Viliam Mazanec 12/2012Kaštieľ Svinia foto © Viliam Mazanec 12/2012Kaštieľ Svinia foto © Viliam Mazanec 12/2012Kaštieľ Svinia foto © Viliam Mazanec 12/2012Kaštieľ Svinia foto © Viliam Mazanec 12/2012Kaštieľ Svinia foto © Viliam Mazanec 12/2012Kaštieľ Svinia foto © Viliam Mazanec 12/2012Kaštieľ Svinia foto © Viliam Mazanec 12/2012Kaštieľ Svinia foto © Viliam Mazanec 12/2012Kaštieľ Svinia foto © Viliam Mazanec 12/2012Kaštieľ Svinia foto © Viliam Mazanec 12/2012Kaštieľ Svinia foto © Viliam Mazanec 12/2012Kaštieľ Svinia foto © Viliam Mazanec 12/2012Kaštieľ Svinia foto © Viliam Mazanec 12/2012Kaštieľ Svinia foto © Viliam Mazanec 12/2012Kaštieľ Svinia foto © Viliam Mazanec 12/2012Kaštieľ Svinia foto © Viliam Mazanec 12/2012
[2] KRIŽANOVÁ, Eva – PUŠKÁROVÁ, Blanka: Hrady, zámky... s. 189.
[4] KRIŽANOVÁ, Eva – PUŠKÁROVÁ, Blanka: Hrady, zámky... s. 189.