Topoľčianky
obec Topoľčianky, okres Zlaté Moravce, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Keglevichovský kaštieľ v Topoľčiankach s rozsiahlym prírodno-krajinárskym parkom patrí medzi najkrajšie ukážky staviteľského umenia na našom území. Dnešný objekt vznikol na mieste nížinného opevneného hradu z 15. storočia s mohutnou obytnou vežou, ktorej základy sú pod úrovňou dnešného nádvoria. Renesančnými prestavbami v 16. a 17. storočí vznikla priestranná renesančná stavba, štvorkrídlového nepravidelného pôdorysu s arkádovým nádvorím a s nárožnými baštami, ktoré spolu s opevnením vytvorili mohutnú protitureckú pevnosť. V prvej tretine 19. storočia Keglevichovci odstránili vstupné južné krídlo a nahradili ho novostavbou podľa projektu staviteľ L. Pichla. Vznikla tak poschodová reprezentačná, klasicistická budova s nárožnými rizalitmi a stredným rizalitom zdôrazneným stĺpovým portikom a kupolou. Do tohto krídla umiestnili najreprezentačnejšie priestory, predovšetkým schodište, tanečnú sálu, jedáleň a knižnicu. Miestnosti navzájom prepojili radom salónov s priehľadmi. Po roku 1890 sa stali majiteľmi kaštieľa Habsburgovci, ktorí si tu zriadili letné sídlo. V roku 1918 pripadol kaštieľ štátu a stal sa letným sídlo T. G. Masaryka. [1]

Topoľčianky – kaštieľ (č. ÚZPF 1555/1) – architektonicko-historický výskum (1. etapa) - rok 2007. Autor: Mgr. Michal Šimkovic. [2]

Topoľčianky – kaplnka, kaštieľ s areálom (č. ÚZPF 1555/15) – architektonicko-historický výskum - rok 2013. Autori: Ing arch. Róbert Erdélyi, Mgr. Ing. arch. Andrej Botek, PhD., Ing. arch. Barbora Váchová. [3]

Súčasný stav a využitie
Stav historického sídla je veľmi dobrý. Prostredie v okolí pamiatky je zachované a nie je narušené modernou výstavbou. V okolí kaštieľa je rozsiahly park, ktorý prekrásne dopĺňa jedinečnú pamiatku.
Stojí takmer v strede obce.
Fotogaléria
Kaštieľ Topoľčianky foto © Oto Tomeček 7/2010Kaštieľ Topoľčianky foto © Oto Tomeček 7/2010Kaštieľ Topoľčianky foto © Oto Tomeček 7/2010Kaštieľ Topoľčianky foto © Oto Tomeček 7/2010Kaštieľ Topoľčianky foto © Oto Tomeček 7/2010Kaštieľ Topoľčianky foto © Hana Farkašová 6/2013Kaštieľ Topoľčianky foto © Hana Farkašová 6/2013Kaštieľ Topoľčianky foto © Hana Farkašová 6/2013Kaštieľ Topoľčianky foto © Hana Farkašová 6/2013Kaštieľ Topoľčianky foto © Hana Farkašová 6/2013Kaštieľ Topoľčianky foto © Hana Farkašová 6/2013Kaštieľ Topoľčianky foto © Hana Farkašová 6/2013Kaštieľ Topoľčianky foto © Hana Farkašová 6/2013Kaštieľ Topoľčianky foto © Hana Farkašová 6/2013Kaštieľ Topoľčianky foto © Hana Farkašová 6/2013Kaštieľ Topoľčianky foto © Hana Farkašová 6/2013Kaštieľ Topoľčianky foto © Hana Farkašová 6/2013Kaštieľ Topoľčianky foto © Hana Farkašová 6/2013Kaštieľ Topoľčianky foto © Hana Farkašová 6/2013Kaštieľ Topoľčianky foto © Hana Farkašová 6/2013Kaštieľ Topoľčianky foto © Hana Farkašová 6/2013Kaštieľ Topoľčianky foto © Hana Farkašová 6/2013Kaštieľ Topoľčianky foto © Hana Farkašová 6/2013Kaštieľ Topoľčianky foto © Hana Farkašová 6/2013Kaštieľ Topoľčianky foto © Hana Farkašová 6/2013Kaštieľ Topoľčianky foto © Hana Farkašová 6/2013Kaštieľ Topoľčianky foto © Hana Farkašová 6/2013Kaštieľ Topoľčianky foto © Hana Farkašová 6/2013Kaštieľ Topoľčianky foto © Hana Farkašová 6/2013Kaštieľ Topoľčianky foto © Hana Farkašová 6/2013