Turčianska Štiavnička
Révayovský kaštieľ
obec Turčianska Štiavnička, okres Martin, Žilinský kraj
História a stavebný vývoj
Renesančný kaštieľ z druhej polovice 16. storočia, ktorý sa prvýkrát spomína v roku 1637. Koncom 18. storočia prešiel barokovo-klasicistickou úpravou. Koncom 19. storočia ho opravili. Počas druhej svetovej vojny vyhorel a opäť ho opravili. Pozostáva z dvoch poschodových budov a je situovaný na kraji rozsiahleho anglického parku so vzácnymi drevinami. Západným krídlom kaštieľa sa vchádza do obdĺžnikového nádvoria, obklopeného na severnej a západnej strane novými arkádami s rovným nosníkom. Východné krídlo si zachovalo pôvodné arkády, podklenuté krížovými klenbami. Vnútorná dispozícia kaštieľa bola pozmenená prestavbami. V miestnostiach sa iba čiastočne zachovali pôvodné krížové klenby. V anglickom parku bol empírový skleník zo začiatku 19. storočia. Časť slohového nábytku sa dostala do zbierok Slovenského národného múzea v Martine. [1]
Rekonštrukcia.

Turčianska Štiavnička – kaštieľ (č. ÚZPF 631/1) - architektonicko-historický výskum - rok 2012. Autori: Mgr. Kristína Zvedelová, PhD., Ing. arch. Milan Marček. [2]

Turčianska Štiavnička - park pri kaštieli (č. ÚZPF 631/2,4,5,6,7) - architektonicko-historický výskum - rok 2014. Autori: Ing. Zdeno Bobáň, Ing. arch. Alexander Németh, Ing. Miriam Heinrichová, PhD.. [3]

Súčasný stav a využitie
Stav historického sídla je veľmi dobrý. Kaštieľ bol dlhé desaťročia opustený a chátral. Konečne sa pristúpilo k jeho obnove. Prostredie v okolí pamiatky je zachované a nie je narušené modernou výstavbou, čo je dnes veľmi vzácne.
Stojí na juhozápadnom konci obce.
Fotogaléria
Kaštieľ Turčianska Štiavnička zp © Imrich Kluka, archív (dobová pohľadnica, 1910)Kaštieľ Turčianska Štiavnička zp © Imrich Kluka, archív (dobová pohľadnica, 1910)Kaštieľ Turčianska Štiavnička foto © Imrich Kluka 10/2010Kaštieľ Turčianska Štiavnička foto © Imrich Kluka 10/2010Kaštieľ Turčianska Štiavnička foto © Imrich Kluka 10/2010Kaštieľ Turčianska Štiavnička foto © Imrich Kluka 10/2010Kaštieľ Turčianska Štiavnička foto © Viliam Mazanec 10/2014Kaštieľ Turčianska Štiavnička foto © Viliam Mazanec 10/2014Kaštieľ Turčianska Štiavnička foto © Viliam Mazanec 10/2014