Veličná
Kompossesorátny kaštieľ
obec Veličná, okres Dolný Kubín, Žilinský kraj
História a stavebný vývoj
Barokový kaštieľ z roku 1746. Klasicisticky bol upravený v roku 1800. Po roku 1940 stratil pôvodnú architektonickú hodnotu. [1] Zostal v nom cenný portál, arkádová chodba, štukové povaly na poschodí a arkádový dvor. [2] Ide o dvojpodlažnú dvojtraktovú stavbu. Do roku 1914 v nom býval gróf Žerotín a od roku 1919 do roku 1970 slúžil ako školská budova. [3]

Veličná – kaštieľ (č. ÚZPF 257/0) - čiastkový architektonicko-historický výskum dvoch hlavných fasád - rok 2007. Autor: Mgr. Michal Šimkovic. [4]

Veličná – kaštieľ (č. ÚZPF 257/1) - architektonicko-historický výskum - rok 2017. Autori: Ing. arch. Milan Marček, Mgr. Kristína Zvedelová, PhD. [5]

Stav historického sídla je veľmi dobrý.
Nachádza sa v strede obce.