Kľak - Kostol sv. Terézie z Avily
obec Kľak, okres Žarnovica, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Neskorobarokový kostol postavený v roku 1753. Do pôdorysu kostola bola pojatá kaplnka z roku 1735, ktorá tvorí jeho presbytérium. K oválovitému presbytériu s oltárnym výklenkom je pristavaná mierne rozšírená loď, zaklenutá valenou klenbou s lunetami. Priestor presbytéria má nízku kupolu. Vonkajšia architektúra s rizalitovou vystupujúcou vežou je členená podstrešnou rímsou. Veža je zakončená barokovou baňou. [1] Ide o jednoloďový kostol s polkruhovým uzáverom presbytéria, pristavanou sakristiou a vstavanou vežou, ktorá je 48 m vysoká a 8 m široká. V nej sú osadené dva zvony s hmotnosťami 300 a 150 kg. [2] Fasády sú hladké, členené polkruhovo ukončenými oknami. Priečelie má po stranách niky a pred vstupom predstavanú predsieň.

Hlavný oltár je neskorobarokový z polovice 18. storočia s ústredným obrazom sv. Terézie z Avily a plastikami svätcov medzi stĺpmi. Oltár má bohatý dekoratívny nadstavec. Kazateľnica je klasicistická z roku 1784, s plastikami štyroch evanjelistov na parapete a sochou Dobrého pastiera na baldachýne. Kamenná krstiteľnica s lupeňovou kupou na štvorcovom podstavci pochádza z čias stavby kostola. [3]