Kluknava - Kaplnka sv. Jána Nepomuckého
obec Kluknava, okres Gelnica, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Baroková kaplnka z druhej polovice 18. storočia. Stavba takmer štvorcového pôdorysu s oblou oltárnou konchou. Krátka valená klenba budí dojem kupoly. Fasáda je členená pilastrami, prechádzajúcimi v podstrešnú rímsu. Trojhranný murovaný štít je umiestnený vysoko nad vstupným portálom v kupolovitej streche s laternou. [1]

V interiéri je rokokový oltár s predstavanou menzou a so stĺpovou, do oblého segmentu komponovanou architektúrou, ktorá je oživená drevenou sochou sv. Jána Nepomuckého. [2]

Je po obnove. Socha sv. Jána Nepomuckého bola reštaurovaná v roku 2000. [3]

Stav kaplnky je výborný. Slúži svojmu účelu.
Stojí v juhozápadnej časti obce.
Fotogaléria
Kluknava - Kaplnka sv. Jána Nepomuckého foto © Viliam Mazanec 7/2014Kluknava - Kaplnka sv. Jána Nepomuckého foto © Viliam Mazanec 7/2014Kluknava - Kaplnka sv. Jána Nepomuckého foto © Viliam Mazanec 7/2014Kluknava - Kaplnka sv. Jána Nepomuckého foto © Viliam Mazanec 7/2014Kluknava - Kaplnka sv. Jána Nepomuckého foto © Viliam Mazanec 7/2014Kluknava - Kaplnka sv. Jána Nepomuckého foto © Viliam Mazanec 7/2014Kluknava - Kaplnka sv. Jána Nepomuckého foto © Viliam Mazanec 7/2014Kluknava - Kaplnka sv. Jána Nepomuckého foto © Viliam Mazanec 7/2014Kluknava - Kaplnka sv. Jána Nepomuckého foto © Viliam Mazanec 7/2014Kluknava - Kaplnka sv. Jána Nepomuckého foto © Viliam Mazanec 7/2014Kluknava - Kaplnka sv. Jána Nepomuckého foto © Viliam Mazanec 7/2014Kluknava - Kaplnka sv. Jána Nepomuckého foto © Viliam Mazanec 7/2014Kluknava - Kaplnka sv. Jána Nepomuckého foto © Viliam Mazanec 7/2014Kluknava - Kaplnka sv. Jána Nepomuckého foto © Viliam Mazanec 7/2014Kluknava - Kaplnka sv. Jána Nepomuckého foto © Viliam Mazanec 7/2014Kluknava - Kaplnka sv. Jána Nepomuckého foto © Viliam Mazanec 7/2014