Kobyly - Kostol Obetovania Panny Márie
Kobyle, Kobulie
obec Kobyly, okres Bardejov, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Neogotický kostol postavený v roku 1886 s čiastočným použitím obvodového muriva starého kostola z roku 1499, ktorý bol po roku 1718 barokovo prestavaný. Jednoloďová stavba kedysi s polkruhovým barokovým oltárnym uzáverom. Na západnej strane má vežu situovanú do pseudogotického štítového priečelia, na ktorom je slepá trpasličia galéria. [1] Veža je zakončená vysokou ihlancovou strechou.

Vnútorné zariadenie bolo z čias okolo roku 1886. Súpis pamiatok na Slovensku z roku 1968 spomína v interiéri oltárny obraz sv. Petra a Pavla od K. Švestku z čias stavby kostola. [2]

Rekonštrukcia.

V roku 1997 sa uskutočnila rozsiahla architektonická prestavba a rozšírenie kostola spolu s nevyhnutnými úpravami interiéru v duchu súčasného cirkevného umenia. [3]