Kochanovce (Adamovské Kochanovce) - Evanjelický kostol
obec Adamovské Kochanovce, okres Trenčín, Trenčiansky kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne klasicistický sakrálny objekt postavený v roku 1784. V interiéri bol prestavaný v roku 1904. Renovovali ho v roku 1948. Ide o jednopriestorový sieňový kostol s rovným oltárnym uzáverom a vstavanou vežou. Interiér má rovný strop a okružnú mrežovú emporu. Fasády sú hladké, členené polkruhovo zakončenými oknami. Exteriér bol do dnešnej podoby upravený v roku 1948. Do volútového štítu hlavnej fasády je vstavaná veža členená nárožnými pilastrami a zastrešená veľkou cibuľovou baňou s laternou. [1]

Oltár s kazateľnicou je klasicistický. [2]

Evanjelický kostol v Adamovských Kochanovciach bol postavený za výdatnej pomoci zemepána Mateja Ottlýka a Zuzany Rajmanusovej zo Zemianskeho Lieskového. V roku 1812 počas pôsobenia kňaza Jána Seberíniho bol chrám opätovne prikrytý šindľom. Veža bola postavená v roku 1833. V chráme sa nachádzajú dve vitrážové okná. Severné farebné okno darovala manželka baróna Seckendorfa, rodená Knobloch, a južné okno je darom dozorcu zboru Gustáva Szilvaya. [3]

Stojí v západnej časti obce.