Kojatice - Kostol sv. Ondreja
Kojetice
obec Kojatice, okres Prešov, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol postavený v roku 1784. Obnovený bol v roku 1896. Je to pozdĺžna jednoloďoví stavba s oblým presbytériom a predstavanou západnou vežou. Presbytérium je zaklenuté konchou, v lodi sú dve polia českej placky. Fasády sú členené lizénovým rámom, veža pilastrami. [1] Veža je zakončená ihlancom.

Hlavný oltár je neskorobarokový z druhej polovice 18. storočia so stĺpovou architektúrou a novším obrazom sv. Ondreja apoštola kópia. V nadstavci s rokajovou ornamentikou je plastika najsvätejšej Trojice. Po bokoch obrazu sú sochy sv. Ignáca z Loyoly – zakladateľa rádu jezuitov a sv. Jána Nepomuckého – kňaza, spovedníka a mučeníka. Kazateľnica je neskorobaroková z druhej polovice 18. storočia. Na parapete sú dva reliéfy so skupinou evanjelistov v rokajových kartušiach. [2]

Kostol sv. Ondreja apoštola v Kojaticiach bol postavený jezuitmi Kostol 5.augusta 2007 konsekroval Mons. Alojz Tkáč – košický arcibiskup-metropolita. Sviatok sv. Ondreja je 30. novembra. [3]