Kokava nad Rimavicou - Evanjelický kostol
obec Kokava nad Rimavicou, okres Poltár, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne renesančná stavba so zvyškami staršej veže, postavená v roku 1560. Sakrálny objekt opravovali a upravovali v roku 1665, 1750 a 1779. V roku 1911 kostol zhorel. Prestavali ho v roku 1912, pričom sa zmenila pôvodná orientácia. Stavbu zväčšili o jedno klenbové pole a rozšírili bočnými predsieňami a novou juhozápadnou dvojvežovou fasádou. Pôvodná veža má na západnom nároží oporné piliere s pultovou strechou. Poschodie je prístupné zo severnej strany dreveným krytým schodišťom cez kamenný gotický portál. Fasády sú členená bosážou a plastickým zuborezovým vlysovom. [1]

Oltár je pseudoklasicistický s obrazom Krista od Ryelina z roku 1912. Vnútorné zariadenie pochádza z čias prestavby kostola. [2]