Kokošová (Tesáre) - Kaplnka sv. Jána Nepomuckého
obec Tesáre, okres Topoľčany, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Neskorobaroková kaplnka postavená v roku 1772. Ide o sakrálny objekt s obdĺžnikovým pôdorysom, polkruhovým uzáverom presbytéria, pristavanou sakristiou a strešnou vežičkou. Presbytérium je zaklenuté konchou, ktorá má výmaľba a štukový dekor. Loď je zaklenutá pruskou klenbou, dosadajúcou na vtiahnuté piliere. V zadnej časti je drevený organový chór so zalamovaným parapetom. Fasády sú členené polkruhovo ukončenými oknami a lizénovým orámovaním. Priečelie so stredným rizalitom je zakončené štítom a v strede vežou. V štíte je erb s datovaním. [1] Veža je zakončená ihlancom.

Hlavný oltár je rokokový z čias stavby kaplnky. Na zalamovanej je menze je tabernákulum s volútovými a rokajovými ornamentmi. Na stene v rokajovom ráme, ktorý držia sochy anjelov, je obraz sv. Jána Nepomuckého. Kazateľnica je klasicistická, na štvorhrannom rečništi sa nachádza pletencový dekor. [2]

Stojí v juhozápadnej časti obce.